Els diputats al Congrés pel Partit Demòcrata Carles Campuzano i Jordi Xuclà es faran càrrec de la direcció de la formació a Madrid un cop Francesc Homs ha hagut de deixar l´escó per la sentència d´inhabilitació del Tribunal Suprem arran del procés participatiu del 9-N. En concret, Xuclà serà el coordinador dels diputats i senadors i Campuzano el portaveu al Congrés. Fins ara, Homs exercia les dues funcions. D´altra banda, Josep Lluís Cleries continuarà exercint les funcions de portaveu al Senat.

En l'elecció del cap de cartell per les eleccions del 26 de juny de 2016, es va elegir un cap de files a Madrid que reunia la doble condició de coordinador de l'acció política en les dues cambres i de portaveu al Congrés. Ara, el Partit Demòcrata ha decidit distribuir aquestes responsabilitats, tot adaptant-se al sistema de responsabilitats compartides que regeix el funcionament de la formació política des de la seva creació el juliol passat.

El Partit Demòcrata ha reiterat el "rebuig" a la sentencia que inhabilita Homs en una decisió judicial "sense precedents". La formació considera que la decisió judicial "inaugura" una etapa "ignominiosa" en què la defensa d'unes idees polítiques i la facilitació de l'exercici del dret a la llibertat d'expressió "tenen conseqüències penals".