Els diputats del PDeCAT i ERC, i s'hi van afegir els d'Units Podem i Compromís, van abandonar ahir el ple del Congrés en solidaritat amb el fins ara portaveu del PDeCAT, Francesc Homs, que dimecres va ser apartat del seu escó en compliment de la seva condemna d'inhabilitació.

Al començament del ple de dijous i quan la presidenta del Congrés, Ana Pastor, iniciava la sessió, el diputat del PDeCAT Carles Campuzano va demanar la paraula per defensar la «dignitat» dels parlamentaris del seu partit després de l'«expulsió» de la Cambra del seu cap de files. Paraula que no li va concedir Pastor, que li va recordar que la situació d'Homs ja va ser debatuda quan el Congrés va concedir el seu suplicatori perquè fos jutjat pel Tribunal Suprem. En protesta, els diputats del PDeCAT, ERC, Units Podem i Compromís es van aixecar dels escons i van marxar de l'hemicicle.

Al cap de pocs minuts de l'incident, els parlamentaris d'Units Podem van anar tornant a poc a poc al saló de plens, mentre que els d'ERC van anunciar que tornarien per votar. D'altra banda, els diputats del PDeCAT han avançat que no tornaran a l'hemicicle fins dimecres que ve, ja que dimarts acompanyaran Homs en una roda de premsa a Barcelona.

En declaracions fora del saló de plens, Campuzano, un dels que sonen més per succeir Homs com a portaveu del partit al Congrés, va agrair el gest als partits que s'han sumat a la plantada. «Aquesta democràcia queda greument tocada», va alertar Campuzano, que va criticar que Homs hagi estat inhabilitat per haver facilitat que els catalans expressessin la seva opinió amb el seu vot en la consulta del 9-N. Campuzano va avançar que el substitut d'Homs al seu escó, Feliu Guillaumes, prendrà possessió la setmana que ve.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va dir que, malgrat les diferències amb el PDeCAT, no considera «sensat» que s'hagi apartat Homs del seu escó.