El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va reconèixer ahir que el «decep enormement» la ruptura anunciada pel líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, amb el nou partit «dels comuns», i va instar totes les parts a tornar-se a seure i negociar un acord.

«Espero que les forces polítiques del canvi es tornin a seure i intentin buscar un acord perquè estàvem parlant d'alguna cosa enormement important no només per a Catalunya, sinó també per a Espanya», va dir Iglesias als passadissos del Congrés, després de deixar clar que per a la direcció de Podem «és crucial aquest espai» a Catalunya.

Això no obstant, el líder de Podem no va aclarir si considerava que Albano Dante Fachin ha de dimitir, i es va limitar a recordar que des de la seva posició de secretari general ha de respectar el procés i l'autonomia i sobirania de les diferents organitzacions «cridades a treballar conjuntament» en la construcció d'aquest nou subjecte polític.

«No repartiré culpes entre ningú, hem de mirar el procés amb respecte i amb la distància que implica assumir la sobirania de les organitzacions polítiques catalanes, però espero que es posin d'acord perquè és necessari a Catalunya i a Espanya», va subratllar.

Segons l'opinió d'Iglesias, «tots han de ser generosos» davant la necessitat que «les forces del canvi estiguin unides».

Per la seva banda, Dante Fachin va dir ahir que «els primers decebuts» per la falta d'acord amb el partit dels 'comuns' «som nosaltres», si bé es reafirma en la decisió de la direcció morada de no integrar-se, i que Jessica Albiach «s'autoexpulsa» per «trencar» les normes del seu partit. Dante Fachin insisteix que Podem «s'ha bolcat» en els últims mesos en la construcció del nou partit d'Ada Colau. Per això va dir comprendre que el líder estatal de Podem estigui «també decebut».