Un cop assolit l'acord amb Ciutadans per votar a favor del pressupost, el PP està pendent dels vots que encara li manquen i que buscarà en el PNB i en Coalició Canària, ja que el PSOE es va ratificar en el vot negatiu.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va justificar l'esmena a la totalitat del seu grup als pressupostos perquè no contribueixen que el creixement «arribi a la majoria» ni serveixen perquè «els perdedors de la crisi» es comencin a recuperar. En la seva opinió, amb aquests comptes públics, 12 milions de persones perdran poder adquisitiu, com els pensionistes -el 10 per cent menys els propers cinc anys- o els empleats públics, i també baixarà la cobertura per desocupació.

Demandes de la CEOE

D'altra banda, la CEOE va reclamar partides pressupostàries més grans per a inversions productives i polítiques generadores d'activitat, creixement i ocupació. Va demanar «uns comptes centrats en la reducció de la despesa pública» i també en «l'increment d'eficàcia del sector públic».

L'augment de despesa social, juntament amb l'increment de la plantilla i la pujada salarial de l'1% del sector públic, «són un senyal de la fi de l'ajust de la política pressupostària», va indicar.

La CEOE va celebrar el compromís del govern amb el compliment dels objectius de dèficit públic, tot i que considera que l'ajust al 3,1% del PIB per al 2017 «sembla una mica ambiciós, tenint en compte la desacceleració econòmica prevista». També va indicar que el compliment del dèficit aconseguit aquest any «és conseqüència de l'augment de l'impost de societats i no de més control de la despesa pública».