El govern espanyol va aprovar ahir divendres un projecte de pressupostos per al 2017 que recull una recaptació tributària històrica, millora la previsió d'atur, augmenta l'ocupació pública, apuja el finançament a les autonomies i incrementa algunes partides socials, sense desviar-se de l'objectiu de dèficit.

El govern fia la correcció del dèficit públic fins al 3,1% del PIB a la bona evolució de l'economia, que creixerà el 2,5%, el mateix ritme al qual augmentarà l'ocupació, cosa que permetria tancar l'any amb 3.780. 000 desocupats, una xifra que no es veia des de final del 2008, segons les previsions macroeconòmiques actualitzades.

Els pressupostos inclouen un límit de despesa de 118.337 milions d'euros, 1.614 milions més alt que l'executat el 2016, si bé les dades presentades pel ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, no expliquen d'on surten els 4.087 milions pactats amb Ciutadans en partides socials i inversió.

Dins de la despesa, Hisenda va destacar que el finançament de les comunitats autònomes augmenta en 5.387 milions i que hi haurà 100 milions més per a dependència, 100 més per reforçar la lluita contra el frau fiscal i 342 milions per a la protecció a la família i la lluita contra la pobresa infantil. A més a més, augmenten el 7,6% els recursos per a la justícia, l'1,7% les beques i programes de reforç escolar, el 5,5% les polítiques actives d'ocupació i el 4,1% l'R + D + I.

En el capítol de la despesa s'inclou també el préstec que l'Estat concedeix a la Seguretat Social per garantir el cobrament de les pensions, ja que el fons de reserva s'està esgotant. Montoro va dir que aquesta operació no implicarà un increment del nivell de deute públic del país, que, per altra banda, serà més car de finançar aquest any, segons el nou quadre macroeconòmic.

Recaptació rècord

Pel costat dels ingressos s'espera una recaptació rècord de 200.963 milions, el 7,9% més que el 2016, i en línia amb els 200.676 milions que es van ingressar el 2007, abans de la crisi, si bé en la composició actual pesa més la recaptació de l'IVA, l'IRPF i els impostos especials que la de l'impost de societats.

Montoro va reconèixer que, després de cinc anys consecutius de caiguda econòmica, s'han deteriorat les bases impossibles sobre les quals tributen les empreses, però que un cop la recuperació s'està consolidant, el govern ha adoptat mesures per augmentar la recaptació de l'impost de societats. L'Executiu ha renunciat de moment a tocar la fiscalitat mediambiental i a posar en marxa l'anunciat impost sobre les begudes ensucrades, després d'haver constatat la preocupació de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB).

D'acord amb la presentació de Montoro, aquests comptes serviran per alimentar el creixement econòmic i la creació d'ocupació, amb especial èmfasi en la despesa social, una ocupació pública estable i uns serveis públics de qualitat, així com amb les polítiques econòmiques necessàries perquè les administracions públiques puguin complir el dèficit i l'any 2018 Espanya surti del procediment de dèficit excessiu de la UE.

Per avançar en l'estabilitat de l'ocupació pública, els pressupostos reconeixen una taxa de reposició del 100% a un nombre més gran de col·lectius, una decisió que s'emmarca en l'acord amb els sindicats per consolidar en tres anys 250.000 places ocupades per interins.

L'augment de la taxa de reposició donarà lloc a una oferta d'ocupació pública de 67.000 places, de les quals ahir van avançar, a través d'un decret llei, la convocatòria de 7.969 places per a l'educació, les forces armades, la policia i la guàrdia civil.

La norma també habilita les comunitats autònomes perquè convoquin les seves places de docents, que, segons els càlculs d'Hisenda, arribaran a 10.000 en l'àmbit no universitari i a 1.500 en l'universitari.