Els Comuns d'Ada Colau donaran avui a llum el seu nou partit, un últim pas d'un procés de fundació marcat pel divorci in extremis amb Podem, un contenciós que deixa sense resoldre amb quina fórmula unitària podria presentar-se l'esquerra alternativa en unes eleccions a Catalunya.

L'assemblea d'aquest dissabte ve precedida per diverses setmanes de tensió entre ICV, EUiA i la Barcelona en Comú de Colau, d'una banda, i Podem, de l'altra, un estira-i-arronsa que ha acabat en divorci després que la formació que lidera Albano Dante Fachin clavés un cop de porta a la seva integració, de moment, en el nou espai polític.

Així, el partit dels Comuns naixerà, com a mínim, sense un dels seus quatre pilars, Podem, si bé el sector crític de la formació, liderat per la diputada al Parlament Jessica Albiach, s'ha desmarcat de les directrius marcades per Fachin i manté la seva candidatura per a l'executiva del nou espai polític.

Això no obstant, la direcció de Podem estatal va deixar clar, en boca del seu secretari d'Organització, Pablo Echenique, que qualsevol candidatura formada per militants de Podem que es presenti per a l'executiva dels 'comuns', com la d'Albiach, ho fa a títol individual, perquè Podem no formarà part del nou partit.

Però si la llista d'Albiach és la segona més votada, alguns dels seus noms entrarien en l'executiva del nou partit al costat de l'arquitecte dels Comuns, Xavier Domènech, el que obriria un escenari incert a Podem, més o menys intens en funció de la capacitat de mobilització que aconsegueixi demà entre les bases la diputada crítica de la formació lila.

Les conseqüències són també impredictibles per als Comuns, que amb la ruptura de Podem no aconsegueixen culminar el que va ser el seu primer objectiu, aglutinar gairebé tota l'esquerra en un sol partit per construir una «hegemonia alternativa» que aspiri a governar a Catalunya.

I tot això en un any en el qual l'interrogant d'eleccions anticipades a Catalunya planeja en l'aire.

Mentre Fachin ha obert la porta a una possible coalició electoral amb la nova formació, des del partit d'Ada Colau es descarta a priori aquesta possibilitat, amb l'argument que el nou espai neix per superar la lògica de les aliances electorals i la suma de sigles.

A l'assemblea d'aquest dissabte s'elegiran els òrgans de direcció provisionals, comissió executiva i coordinadora nacional, i es preveu que Domènech lideri l'executiva, mentre que Colau serà al capdavant del segon d'aquests òrgans de direcció, encara que l'elecció del nom del partit ha decidit postergar-se.

Model nacional

A més a més d'elegir els òrgans de direcció, a la reunió es votarà el document polític dels Comuns, que consta de sis eixos programàtics, entre ells, el del model nacional de Catalunya. En aquest aspecte del programa, el grup promotor dels Comuns proposa crear «una república social, democràtica i ambientalment justa» com a «màxima expressió i realització de la seva sobirania nacional», que «vol compartir sobiranies amb un Estat plenament de caràcter plurinacional».

No obstant això, durant l'assemblea es votaran dues esmenes presentades al redactat original de la ponència, una de perfil més sobiranista i una altra amb un matís federalista.

En la proposta més sobiranista se substitueix l'expressió «república social» per un «Estat republicà», que «podrà compartir sobiranies amb un Estat plenament de caràcter plurinacional».