L'exdiputat de CiU Oriol Pujol, fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, va reconèixer en la seva declaració davant el jutge José de la Mata que mai ha anat a cap notaria a acceptar el llegat del seu avi, amb el qual la seva família justifica l'origen de la fortuna a Andorra. Oriol Pujol, l'únic dels set fills de Jordi Pujol que es va dedicar a la política i va ocupar diversos càrrecs a la Generalitat de Catalunya i a l'Ajuntament de Barcelona, va comparèixer el 27 de març passat com a imputat a l'Audiència Nacional, quan va atribuir els seus diners al Principat a l'herència del seu avi, Florenci Pujol.

En la gravació de l'interrogatori, a la qual ha tingut accés Efe, se sent com els fiscals i el jutge li fan veure diverses vegades que ni els seus pares ni els seus germans no han aportat cap prova que documenti l'origen dels diners. El fiscal Fernando Bermejo li va preguntar on eren els documents que avalen aquesta tesi, així com la notaria a la qual va anar per acceptar l'herència, que els germans suposadament van rebre el 1992, tot i que el seu avi va morir el 1980.

«No he anat a cap notaria a acceptar el llegat», va reconèixer llavors el fill de Pujol, davant la qual cosa el fiscal va insistir, incrèdul: «hi ha algun document públic que demostri que va acceptar aquest llegat? La llei ho exigeix». «No hi ha cap document. En el meu cas, no, ho desconec», va contestar l'imputat. El jutge, que va prendre la paraula l'últim després dels fiscals i l'advocada de l'Estat, li va preguntar fins a set vegades el motiu pel qual cap dels Pujol no ha acreditat l'origen dels diners, que en el cas d'Oriol Pujol van arribar gairebé al milió d'euros.

«Se'ls ha explicat tot el que sabem i el que hi ha», li va contestar a la primera pregunta, però el magistrat no es va donar ni de bon tros per satisfet. «Ja, la pregunta és, per què no s'ha acreditat?», va insistir el jutge per segona vegada, i l'investigat va respondre: «perquè es va articular com es va articular». «Però, insisteixo, per tercera vegada, per què no s'ha acreditat documentalment per vostès l'origen del llegat, el banc on era, els productes en què es va invertir, les persones que van participar en la gestió?», va seguir el jutge.

Davant les respostes vagues de l'investigat, va insistir: «quina és la raó per la qual vostès no han acreditat, no han volgut acreditar en cap moment, a les preguntes que se'ls han anat formulant a cadascun de vostès, començant pel seu pare i seguint pels seus germans, on són els documents del llegat, a quin país era el llegat, a quin banc era el llegat?». «Vostè, al seu germà Jordi, no li ha preguntat res d'això al llarg dels anys?: 'Jordi, vine aquí, explica'm això, que, mira l'embolic en el qual estem'? (...) Vostè aquesta conversa, amb el seu germà o amb el seu pare, no l'ha tingut?», li va dir després, i Oriol Pujol va respondre que mai els ho havia preguntat. De la Mata va incidir que aquests diners s'haurien de poder justificar perquè no van estar «a les golfes dins d'un sac» a casa d'algú, sinó invertits en productes financers, però no va aconseguir una resposta clara de l'investigat. «No li ho puc respondre per què no hem volgut (acreditar l'origen), senyoria, li parlo del que sé, i el que sé comença i acaba en el Jordi», li va acabar dient Oriol Pujol.