Amb 115 anys d'edat, la barcelonina d'origen cordovès Ana María Vela Rubio s'ha convertit aquest cap de setmana en l'europea més longeva. La barcelonina és també la dona més gran de tot l'estat espanyol i actualment és la quarta persona més vella de tot el món.

Vela es va convertir en la dona més gran del continent després de la mort de la italiana Emma Morano, que tenia 117 anys d'edat. Morano va traspassar dissabte passat.

Vela, que viu des de fa anys a la residència Centre de Dia i Llar de La Verneda de la ciutat de Barcelona, va néixer el 29 d'octubre de l'any 1901 al municipi de Puente Genil, a la província andalusa de Còrdova. Modista de professió, Vela es va traslladar a Catalunya durant els anys 40 i va començar a treballar com a talladora modista al sanatori de tuberculosos de Terrassa.

Tal i com es desprèn de la llista del Gerontology Research Group (GRG) World Supercentenarian Rankings List, Vela és la quarta persona més vella de tot el món. Actualment, només es veu superada per edat per la jamaicana Violet Brown, que té 117 anys, i per dues ciutadanes japoneses. Aquestes últimes són Nabi Tajima i Chiyo Miyako, de 116 i 115 anys, respectivament.