L'exsecretari de Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta va seguir ahir en el judici a la trama Pretòria amb la línia de declaració de l'exconseller Macià Alavedra en reconèixer haver cobrat comissions per mediar en operacions urbanístiques corruptes de les quals va desvincular Artur Mas.

D'aquesta manera va deixar fora tant Jordi Pujol com Artur Mas i, en relació amb aquest últim, va dir que només va concertar un esmorzar entre ell i un empresari. «És un senyor que coneixes molt, no el vull dir per telèfon, però és un tipus controvertit, que és de Terrassa... tu digues-me quin dia et ve bé per dinar en un lloc discret», deia Prenafeta a Mas en una conversa punxada que es va poder escoltar ahir a la sala, a la qual cosa finalment Mas va accedir, insistint en la importància que Prenafeta assistís a la trobada.

Segons l'exalt càrrec de Convergència, ell va trucar a Mas perquè un empresari amic seu deTerrassa, Isaac Lahuerta, volia que el president de la seva empresa, «controvertit entre cometes» però de qui no va dir el nom, «tenia interès a conèixer el senyor Mas». També va acudir a Mas, va reconèixer, per ajudar l'empresari immobiliari Lluís Casamitjana, amb qui ell i Luigi van fer negocis a canvi de comissions: «si jo vaig parlar amb el senyor Artur Mas va ser per fer un favor al senyor Casamitjana».

Però no va intervenir l'expresident, segons la seva versió, en les operacions urbanístiques amb les quals la xarxa corrupta hauria pogut defraudar entre el 2001 i el 2009 uns 45 milions d'euros als ajuntaments barcelonins de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres.

«Reconec els fets i els accepto tal com estan». Així va començar la seva declaració davant l'Audiència Nacional el que va ser home de confiança de l'expresident Jordi Pujol, que va reconèixer el cobrament de donacions d'entre el 3 i 4% del preu de venda d'uns terrenys a Badalona i Sant Andreu de Llavaneres (Maresme). Buscar el comprador i repartir la comissió a parts iguals entre ell, Alavedra i el cervell de la trama, Luis Andrés García Luigi era la funció que, segons ell mateix ha reconegut, exercia Prenafeta en les operacions Badalona i Niesma, que va dur a terme la trama corrupta.«No vaig usar contactes polítics»

No va fer servir, no obstant això, els contactes forjats amb càrrecs públics de la Generalitat durant els seus anys en política perquè fessin de mitjancers en les operacions corruptes, perquè, encara que ha reconegut que era amic de diversos, no eren relacions «en funció del fet polític o del benefici polític».

En relació amb l'operació de compravenda d'uns terrenys al costat del port esportiu de Badalona, Prenafeta ha reconegut que va presentar Luigi »a l'empresari Casamitjana, qui va resultar adjudicatari i els va lliurar una comissió que es van repartir entre tres. Aquesta comissió, va dir, «era habitual del senyor Casamitjana».

Una mecànica que es va repetir en l'operació Niesma, sobre la venda de dues finques a la localitat barcelonina de Sant Andreu de Llavaneres. Prenafeta també va reconèixer haver blanquejat diners i va confessar que tenia dos comptes a Andorra i Suïssa, cap a nom seu.

Els diners que va ocultar al fisc, segons la Fiscalia 14,9 milions d'euros, els va aconseguir gràcies a les seves tasques d'intermediació amb diverses empreses com Siemens, que no el van contractar, ha aclarit, pels seus contactes polítics.

Únic titular

Qui figurava com a titular del seu compte d'Andorra era la seva dona, Maria Lluïsa Mas, que ha reconegut també els fets en el judici i va acceptar destinar tots els seus béns al pagament d'una multa de 9,5 milions d'euros.

«Això ja era previst, no?», va contestar a la fiscal Ana Cuenca en relació amb un suposat acord no anunciat al qual han pogut arribar tots dos amb la Fiscalia.

També Prenafeta va admetre estar disposat a dedicar els seus béns al pagament dels 13,7 milions d'euros de multa que demana per a ell la Fiscalia a canvi previsiblement que Cuenca, en les seves conclusions definitives, rebaixi la petició de pena de 6 anys i 10 mesos, que al principi demanava per dos delictes de tràfic d'influències i un de blanqueig.