Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han descobert al port del Cantó, als Pirineus, un gran nombre d'empremtes d'una espècie desconeguda de rèptil que va viure fa 247 milions d'anys, antecessor dels cocodrils i els dinosaures.

Segons els investigadors, que publiquen la seva troballa a la revista PLOS ONE, les empremtes són de rèptils arcosauromorfs, entre elles, d'una nova espècie, Prorotodactylus mesaxonichnus, cor-responent a un rèptil que va viure als Pirineus fa entre 247 i 248 milions d'anys, però que no estaria emparentat amb els dinosaures.

El descobriment s'emmarca en les campanyes de camp realitzades des de l'any 2012 per geòlegs, biòlegs i paleontòlegs de la UAB i de l'ICP, que, en col·laboració amb geòlegs locals, han aflorat, prop del port del Cantó i de Soriguera (Pallars Sobirà), mostres dels períodes Pèrmic i Triàsic, amb unes edats compreses entre 300 i 200 milions d'anys.

La troballa ha permès fer nous estudis sobre les faunes de vertebrats que van viure durant el Triàsic inferior i mitjà. Segons l'investigador de la UAB Eudald Mujal, aquest període de temps va ser crucial per a la recuperació dels ecosistemes després de l'extinció de final del Pèrmic (fa uns 252 milions d'anys).