El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha demanat informació a l'operació Lezo contra la presumpta corrupció a Canal de Isabel II sobre l'exministre i expresident valencià Eduardo Zaplana, l'exconseller Alberto López Viejo i l'amo d'OHL Juan Miguel Villar Mir, aquest últim com investigat (imputat).

Són tres dels noms que figuren entre les desenes de persones sobre les que el magistrat ha demanat dades, alguns dels quals han estat citats com investigats i altres no, han informat fonts jurídiques.

Fonts pròximes al cas han precisat que Villar Mir sí que figura entre els investigats pel jutge, que la setmana passada va ordenar 12 detencions, entre elles la de l'expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, i la de Javier López Madrid, gendre de l'amo d'OHL. López Madrid, conseller d'aquesta constructora, va quedar en llibertat amb fiança de 100.000 euros després de declarar davant del jutge pel presumpte pagament d'una comissió d'1,4 milions d'euros a l'expresident de la Comunitat de Madrid. Fonts de la companyia van declinar fer comentaris sobre la imputació del seu expresident Juan Miguel Villar-Mir, ja que «no forma part de l'equip directiu ni del consell d'administració de la companyia». Juan Miguel Villar Mir va deixar la presidència d'OHL -que ara ocupa el seu fill Juan Villar-Mir de Fuentes- i el consell d'administració al juny de 2016. No obstant això, segueix sent president del Grup Villar Mir, principal accionista d'OHL.

El jutge també ha demanat dades sobre l'exministre Eduardo Zaplana, que apareix en el sumari en converses intervingudes a Ignacio González.

Fonts pròximes a Zaplana van recalcar que ell no ha estat imputat i van afegir que és normal que el jutge demanés informació sobre les seves propietats, però que la investigació no ha passat d'aquí. En la interlocutòria dictada divendres passat pel jutge Velasco es recull que González va proposar a l'exministre «muntar una estructura financera» opaca a l'estranger per «canalitzar algun tipus d'operació a mitjà, llarg termini».

El mateix Zaplana va negar dissabte haver tingut «cap societat ni relació mercantil» amb Ignacio González i haver «participat ni auxiliat ningú a la comissió de cap fet delictiu».