El jutge de l´Audiència Nacional José de la Mata ha decretat presó provisional comunicada sense fiança per a Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l´expresident de la Generalitat, després de prendre-li declaració en relació a 19 operacions que hauria fet en el transcurs de les investigacions per provar d´ocultar a la Justícia prop de 30 milions d´euros. És la primera vegada que l´Audiència Nacional envia a presó un dels membres de la Família Pujol en el marc de les investigacions sobre la fortuna a l´estranger. De la Mata ha actuat d´acord al criteri de la Fiscalia, que en les dues ocasions anteriors en què Pujol Ferrusola havia declarat a l´Audiència no havia demanat l´ingrés a presó. L´advocat de l´Estat i l´acusació popular de Podem també havien sol·licitat la mesura de presó.

El jutge ha actuat després d´escoltar la declaració de Jordi Pujol Ferrusola, que en les més de quatre hores d´interrogatori ha respost les preguntes de les parts. El fill gran de l´expresident ha argumentat que no ha fet operacions de "despatrimonialització" -com indica l´informe que la UDEF va remetre al jutge- sinó que ha seguit gestionant els seus negocis a Mèxic i Argentina, i que aquests, majoritàriament, li han provocat pèrdues. Un criteri que ha reiterat la seva defensa, que ha apuntat que els documents de la UDEF estan mal confeccionats, però que no han compartit la Fiscalia Anticorrupció, l´Advocat de l´Estat i l´acusació popular de Podem.

En finalitzar la declaració les tres acusacions han reclamat presó incondicional per a Pujol Ferrusola, fet que implica un canvi de criteri de la Fiscalia, que en les dues declaracions anteriors al 2012 i 2016 no havia sol·licitat mai que el primogènit dels Pujol entrés a presó. El jutge ha decretat un recés, i ha citat les parts a les 19h per comunicar la decisió. En aquest termini ha permès que Pujol Ferrusola abandonés l´Audiència Nacional momentàniament, però li ha imposat com a mesura cautelaríssima la retirada del telèfon mòbil i de tots els aparells informàtics.

L´informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) que ha motivat la compareixença apunta que Pujol Ferrusola va ocultar 30 milions d´euros des de l´inici de la investigació el 2012. Segons els investigadors, hauria desplegat des del 2012 "una estratègia de despatrimonialització intencionada" per ocultar actius de la família i impedir, d´aquesta manera, que l´Audiència Nacional en decreti l´embargament en cas d´una condemna per aquest cas.

Inicialment la UDEF va apuntar que el fill gran de l´expresident de la Generalitat -a qui el jutge situa com a encarregat de la gestió de la fortuna dels Pujol a l´estranger- va ocultar 14 milions d´euros en plena investigació, però posteriorment, en un informe de 93 pàgines, va elevar aquesta quantitat fins als 29.917.589,20 euros que hauria ocultat mitjançant "negocis jurídics ficticis, inversions no repatriades o pèrdues internacionals fictícies", segons consta al document.

Segons la UDEF, d´aquests gairebé 30 milions d´euros 9,4 milions responen a "negocis jurídics ficticis" que el primogènit dels Pujol hauria utilitzat per ocultar els diners a l´estranger. Uns altres 12,3 milions serien fruit d´inversions "no repatriades" i "pèrdues internacionals fictícies". La resta, 8,1 milions d´euros, a rendiments que no han estat declarats a la hisenda espanyola.

L´informe detalla 19 operacions. El fill gran de l´expresident hauria utilitzat una societat radicada a Mèxic, Ecrem, a més de donacions de 585.000 euros el 2014 a la seva filla Núria que es van traduir en la compra d´un bé immoble a l´empresa del seu pare, préstecs falsos i transferències a les societats mexicanes Forestales y Anzuelos Soluciones SA, així com la inversió de 5 milions de dòlars a un casino a Argentina.

L´última vegada que Pujol Ferrusola va comparèixer davant De la Mata va ser el gener del 2016, quan el fill gran de l´expresident va insistir que només repartia entre la família els fines de la gestió de l´herència de l´avi Florenci. Aleshores De la Mata va ordenar la retirada del seu passaport i el va obligar a comparèixer setmanalment al jutjat. A la seva interlocutòria el jutge assenyalava Pujol Ferrusola com el titular de diverses societats instrumentals que no produïen cap valor real que només tenien com a finalitat "canalitzar capitals de suposat origen criminal per fer inversions i despeses a Espanya i a l´estranger".