Units Podem i Compromís van registrar ahir al Congrés una petició perquè es convoqui un ple monogràfic sobre corrupció en el qual compareguin el president del govern espanyol, Mariano Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; i els ministres d'Interior i Justícia.

Així ho van anunciar en roda de premsa la portaveu d'Units Podem, Irene Montero, i el diputat de Compromís Ignasi Candela, que es van preguntar «què més ha de passar en aquest país» perquè el govern reti comptes davant la seu de la sobirania nacional, i van reclamar al PSOE i Ciutadans que donin suport a aquesta iniciativa. D'aquí que, després dels últims escàndols que afecten el PP, tots dos grups hagin considerat necessari presentar aquesta petició perquè en el termini de 48 hores el Congrés celebri un ple monogràfic sobre corrupció, en el qual l'ordre del dia inclouria les compareixences de Rajoy, Soraya Saénz de Santamaría, el titular d'Interior, Juan Antonio Zoido, i el de Justícia, Rafael Catalá.

Montero va denunciar que som davant d'una situació «d'emergència democràtica» en què s'ha demostrat que el PP fa un «ús patrimonialista de les institucions», i va utilitzar els recursos públics i les posicions de govern «per a ús del seu propi partit i no de l'interès general». Va considerar, a més, que «no n'hi ha prou» amb compareixences en comissió que es comencen a «quedar curtes», per això demanen el ple, perquè són molts els casos de corrupció i la «podridura» que els envolta.

El diputat de Compromís, per la seva banda, va coincidir que Rajoy ha de deixar «de fer les Amèriques, explicar-se» i «donar la cara» davant els nombrosos casos de corrupció coneguts.

Candela va acusar el PP d'estar «tensant la societat», va advertir que s'estan creant les «condicions perfectes» perquè hi hagi una gran mobilització, i, en aquest sentit, va recordar el moviment del 15-M. «En un país seriós i digne, la moció de censura seria sobre la taula», va assenyalar.

L'exvicesecretari d'Organització del PP Carlos Floriano va admetre ahir que havia estat informat que Ignacio González tenia un compte a Suïssa, i va subratllar que després de conèixer aquesta informació el partit no el va fer candidat per continuar al capdavant de la Comunitat de Madrid.

En declaracions al Congrés dels Diputats, Floriano va confirmar la informació publicada a El Mundo, segons la qual el diputat autonòmic Jesús Gómez hauria ensenyat a Floriano i Juan Carlos Vera -de l'equip d'Organització de Gènova- el número de compte a Suïssa de González. «Vaig tenir una reunió (amb Gómez) perquè m'ensenyés una documentació que tenia; va ser quan em va ensenyar el famós número de compte i aquesta reunió es va produir», va assenyalar Floriano.

El diputat del PP no va voler detallar què havia fet amb aquesta informació, i si l'havia donat al líder del partit, Mariano Rajoy, però sí que va recalcar que González no va ser després candidat a la Comunitat de Madrid, sinó que ho va ser Cifuentes. I va subratllar que «tot el que està relacionat amb l'operació Lezo va sortir arran d'una denúncia que va presentar la Comunitat de Madrid quan governava la senyora Cifuentes, «i»no perquè ho hagin dit ni Podem, ni Ciutadans ni el PSOE». «Aquí ni es tapa ni s'encobreix ningú, sinó que afortunadament funciona l'Estat de dret», va afegir. A la pregunta de per què el PP no va acudir llavors a la justícia, l'exvicesecretari d'Organització va posar en context aquest assumpte i va assenyalar que es va produir en un moment de «formació de llistes» en què Jesús Gómez no havia de ser candidat a Leganés i «semblava que volia» aportar aquestes dades «amb un ànim de venjança sobre els responsables regionals». A més va assenyalar que en aquell moment González havia negat que tingués «cap relació amb un número de compte a Suïssa».