El jutge José de la Mata va autoritzar l'accés a «la memòria física o virtual» del telèfon mòbil de Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català, per procedir a la seva anàlisi i buscar proves d'ocultació i blanqueig dels diners de la fortuna familiar des que va començar a ser investigat el 2012.

Es tracta del terminal que el jutge de l'Audiència Nacional, a petició de la Fiscalia Anticorrupció, li va ordenar lliurar al jutjat poques hores abans d'acordar el seu ingrés a la presó incondicional i sense fiança, dimarts passat. En un acte, en el qual ha tingut accés Efe i contra el que és possible recurs, el jutge autoritza la policia l'accés «al contingut del dispositiu» i entén que «la gravetat dels fets que s'investiguen» fan proporcional aquesta mesura que afecta «al dret a la intimitat personal».

«La naturalesa de les operacions que desenvolupa l'investigat, caracteritzades per la interacció amb nombroses persones ubicades en diferents jurisdiccions, i l'evidència que durant tot aquest temps ha continuat desenvolupant activitats per situar els seus béns fora de l'abast de la jurisdicció, fa inviable la utilització d'altres mitjans d'investigació menys costosos per als drets fonamentals», argumenta De la Mata.

Per això, entén que la «ingerència» sobre dispositius «d'emmagatzematge massiu de dades» és en aquest cas «una mesura absolutament idònia», ja que servirà per intentar accedir «a informació rellevant» per a la «comprovació del fet investigat».

I és que aquesta diligència, segons el jutge, «fa molt probable que puguin ocupar-se documents, missatges o informacions que contribueixin a aclarir l'autèntica naturalesa d'aquestes operacions».

El terminal va quedar dipositat al jutjat de De la Mata, a poder de la lletrada de l'Administració de Justícia, per ser precintat per la Unitat Tecnològica de la Policia, a la que el jutge autoritza que procedeixi al «desprecintament, obertura i clonatge del dispositiu telefònic confiscat, així com l'accés al seu contingut» per informar del resultat «de les anàlisis que es realitzin sobre el seu contingut».

Per garantir «l'autenticitat i inalterabilitat de tota la informació a la qual s'accedeixi», el jutge anuncia que citarà les parts per assistir al «desprecintament» al jutjat, en presència de la Lletrada de l'Administració de Justícia. Una vegada retirat el precinte, «garantint i documentant en tot moment la cadena de custòdia», el mòbil es lliurarà a la policia per al seu anàlisi en els laboratoris policials.