L'estat d'Arkansas, als Estats Units, ha subministrat en les últimes hores una injecció letal a l'últim dels vuit presos que pretenia executar en un lapse sense precedents de 11 dies, tot i que finalment quatre d'ells van eludir la seva execució mitjançant recursos judicials.

Kenneth Williams, afroamericà de 38 anys, va morir a les 23.05 d'aquest dijous, hora local, en una llitera de la presó Cummins Unit després de rebre unes dosis de midazolam, bromur de vecuroni i clorur de potassi, segons va notificar el Departament Correccional d'Arkansas .

Tot i que les autoritats estatals van assegurar que l'execució, que a penes va durar 13 minuts, va transcórrer "perfectament", molts dels periodistes presents van alertar que Williams va estar tremolant minuts després de rebre el sedant, el midazolam, que ja ha fallat en el passat provocant moratòries a Ohio, Arizona i Oklahoma.

Amb la seva mort, van concloure setmanes de nerviosisme en l'estat del sud provocades per la decisió del seu governador, el republicà Asa Hutchinson, de fixar un frenètic calendari d'execucions per aprofitar les existències de midazolam a finals d'aquest mes.

"El llarg camí de la Justícia va acabar aquesta nit i Arkansas ha demostrat en les últimes dues setmanes que el nostre sistema legal funciona. Executar la pena de Kenneth Williams imposada per un jurat era necessari", va dir en un comunicat Hutchinson després de la mort de l'últim reu .

El 13 de desembre del 1998 Williams va assassinar a Dominique Hurd, un animadora de la Universitat d'Arkansas a Pine Bluff (UAPF). Aquest mateix dia va matar Jerrell Jenkins, un periodista del rotatiu local Pine Bluff Commercial, encara que aquest crim no el confessaria fins el 2005, després d'haver lliurat a la religió al corredor de la mort.

Va ser condemnat a cadena perpètua per l'assassinat del Hurd el 14 de setembre del 1999, i el 3 d'octubre d'aquest mateix any va aconseguir escapolir-se de la presó amagat en un camió d'escombraries. Durant la fugida, Williams va assassinar a Varner al granger Cecil Boren, de 57 anys, a qui li va robar la seva camioneta i armes. Dos dies després va ser detingut a Missouri després d'estavellar amb el vehicle i provocar la mort a Michael Greenwood. El 2000 el van condemnar a mort per l'assassinat de Boren.

Dimecres, a la vigília de la seva execució, Williams va rebre la visita de la seva filla de 21 anys (a la qual feia 17 que no veia) i va conèixer a la seva néta de 3. Va ser la família de Greenwood la qual va pagar el viatge en avió de la filla i la néta, que viuen en el llunyà estat de Washington, fins a la presó d'Arkansas.

Williams ha aprofitat les seves últimes paraules per agrair als Greenwood el gest de "misericòrdia" que van tenir i ha demanat als familiars de les seves víctimes perdó pels seus crims "sense sentit i inexcusables". La d'Williams va ser la desena execució de l'any als Estats Units i la número 1.452 des que el Tribunal Suprem va reinstaurar la pena de mort fa quatre dècades. Arkansas ha executat a 31 d'aquests presos.

Per la llitera de la càmera d'execucions de Cummins Unit ja havien passat en els últims dies Ledell Lee, Jack Jones i Marcel Williams, tres reus condemnats a mort per salvatges feminicidis. Al costat de Kenneth Williams, van ser els primers presos executats a Arkansas des de feia 12 anys. La doble execució de Jones i Marcel Williams, dilluns, va ser a més la primera als EUA des del 2000.

Els quatre als que la Justícia va salvar de ser executats van ser Bruce Ward, Don Davis, Stacey Johnson i Jason McGehee, que tindran noves oportunitats per a lluitar per la seva vida als tribunals. De moment seguiran per temps indefinit al corredor de la mort d'Arkansas, al que a dia d'avui viuen 29 presos: 14 afroamericans, 14 blancs i un hispà. Tots homes.