L'exprimer ministre italià, Matteo Renzi, va recuperar la secretaria general del Partit Demòcrata (PD) en vèncer en les eleccions primàries celebrades gairebé tres mesos després de dimitir del càr-rec que ara tornarà a exercir. «No és el segon temps del mateix partit», va advertir Renzi a la seu del PD en comparèixer per assumir la victòria.

«El congrés suposa l'inici d'una nova pàgina», va valorar Renzi sobre aquest procés de primàries, i va agrair «a les amigues i amics que treballen al govern del país, començant per Paolo Gentiloni», que va ser qui el va substituir al capdavant de l'executiu. «Esperem molt de tots vosaltres que treballeu en el govern i treballarem al vostre costat amb molta convicció», va prometre el nou secretari general del PD.

«Volem fer una gran coalició amb els ciutadans, no amb presumptes partits que no es representen ni a ells mateixos», va avançar Renzi, de qui els seus rivals a les primàries van criticar no haver exclòs un acostament tàctic al líder de la conservadora Forza Itàlia, l'exprimer ministre Silvio Berlusconi.