La consellera de la Presidència, Neus Munté, va afirmar ahir que «el pla A i B» del Govern segueix sent celebrar el referèndum, encara que hi hagi organitzacions sobiranistes que prevegin una declaració unilateral d'independència, i va destacar que l'Executiu català seguirà buscant un acord amb l'Estat.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, Munté va confirmar que el Govern català preveu plantejar al govern de l'Estat «una oferta» per «asseure'ns en una taula i parlar sobre el referèndum, que és una cosa que genera un ampli i transversal consens a Catalunya».

No hi ha encara concreció de quan i com serà plantejada aquesta oferta, va admetre, però l'organització i la celebració del referèndum «segueix sent el nostre pla A i B, i el que ens agradaria és poder-ho fer de forma acordada, cosa que no és estranya, i més quan hi ha altres actors com el Pacte Nacional pel Referèndum, que estan treballant en això i recollint firmes». «Caldrà veure com [l'oferta de negociació] la consensuem amb altres actors però en qualsevol cas -va subratllar- la mantenim oberta», i «no deixem d'evidenciar aquesta voluntat de dialogar i d'arribar a un acord, que ens assemblaria a altres països democràtics en els quals el referèndum ha estat pactat».

Segons la consellera de la Presidència, ara mateix «no hi ha cap indici» d'una pròxima trobada entre els presidents Mariano Rajoy i Carles Puigdemont: «no hi ha cap novetat -va precisar- i després que intentéssim explicar-nos al Senat i que no fos possible, no renunciem a cap altre possible format».

El fet que Rajoy ja hagi rebutjat la nova oferta d'un referèndum acordat, quan el Govern ni tan sols l'ha presentat formalment, va ser criticat per Munté: «no és cap novetat, la negativa a parlar va acompanyada d'amenaces, dels tribunals i d'inhabilitacions, però això no alterarà la nostra voluntat de seguir avançant, és més, això encara ens carrega més de raons».

Preguntada sobre les dificultats d'organitzar un referèndum no pactat amb l'Estat, Munté va insistir que «la nostra voluntat és convocar-lo», i que el Govern «és molt conscient dels terminis», tenint en compte que està previst que se celebri «com a màxim abans que finalitzi setembre».

En relació amb el nou full de ruta aprovat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que preveu una declaració unilateral d'independència si el referèndum no pogués realitzar-se, la consellera de la Presidència es va limitar a assenyalar que per al Govern el seu «pla A i B és el referèndum» i que això «no és una contradicció».

«Respectem absolutament els debats interns de l'ANC i el seu full de ruta aprovat aquest cap de setmana, que és molt coincident amb el del Govern, ja que es basa també en la celebració del referèndum com a principal prioritat», va explicar.

Munté va avançar que el Govern expressarà «tot el seu suport» a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i als membres de la mesa quan hagin d'anar a declarar davant dels tribunals, des del convenciment que «la judicialització és absolutament injusta i indigna d'un país democràtic».