El govern central no desmantellarà per ara l'emmagatzematge subterrani de gas Castor perquè la situació a la zona està "estable" i perquè els experts consideren que treure el gas comportaria un alt risc, ha dit aquest dimecres el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, que ha assegurat que no tornarà a funcionar.

Aquesta és una de les conclusions de l'informe encarregat per Enagas a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) sobre l'emmagatzematge, situat davamt les costes de Vinaròs i en el qual va deixar d'injectar-gas al setembre de 2013, després que es registressin centenars de sismes a la zona.

Segons Nadal, els experts han conclòs que la relació entre la injecció de gas i els terratrèmols és "molt probablement alta", o el que és el mateix, la injecció de gas va ser la que "amb tota probabilitat" va produir els terratrèmols a la zona.

A més, consideren que el que va fer el govern en el seu dia, aturar la injecció de gas, va ser el correcte i que és lògic que això portés a que els terratrèmols paressin pocs dies després, encara hi ha un desfasament d'uns deu o quinze dies entre les injeccions i els sismes.

Segons l'informe, la falla en què ells han localitzat els moviments està estable, i el millor per ara és "mantenir les coses com estan" perquè "hi ha un risc alt per injectar gas però també per treure-". Caldrà veure com s'assenta i fer posteriors estudis per veure què es fa en el futur amb Castor i com, ha dit Nadal, que ha asseverat que "el que està clar és que aquesta instal·lació no pot tornar a funcionar", i ha apuntat que hi ha "molt de temps" per davant per prendre una decisió.

Els estudis estaven "ben fets"

El ministre ha explicat que l'informe no dóna terminis sobre aquesta estabilitat i que la falla en què ells situen els hipocentres és diferent de la que van assenyalar altres estudis, és a dir, que no és la de Castor, si no la d'Amposta, que està molt a prop. Ha afegit que l'informe conclou que els estudis previs al projecte estaven "ben fets" i dins dels estàndards de la indústria però que, en ser parcials, era gairebé impossible detectar riscos a la zona.

Els estudis que es van fer després dels terratrèmols, també van estar "molt ben fets", segons Nadal, que ha assegurat que els tècnics del MIT lloen la tècnica espanyola tot i que va ser parcial i no com la seva, que és l'única a el món que integra sismòlegs, geòlegs i enginyers. Per això, de cara al futur recomanen que s'apugin els estàndards i les exigències per quan es vulgui tornar a construir instal·lacions d'aquest tipus, que han donat problemes en altres països, com Holanda i els Estats Units.

"Evidentment, hi ha una relació entre Castor i els terratrèmols. Es va fer bé tallant d'arrel la injecció de gas i parant l'ús de la instal·lació. La instal·lació està estable i no té risc i qualsevol moviment a futur s'ha de fer amb un estudi molt seriós i amb molta prudència ", ha resumit Nadal.

Per això, el desmantellament es farà quan es pugui fer i després d'un estudi molt bo que garanteixi que el procés no produirà cap problema. "És com si inflem un globus que ha tocat uns fonaments. Si es desinfla, també podria moure els fonaments", ha dit Nadal per defensar que el que es faci s'haurà de fer "amb prudència i seguretat".

El ministre ha defensat que el grup que ha fet l'estudi és el més avançat del món perquè integra tres tècniques: les dels sismòlegs, enginyers i geòlegs