La candidata ultradretana a la presidència de França Marina, Le Pen, va començar ahir amb durs atacs el debat televisat amb el seu rival, el socioliberal Emmanuel Macron, a qui va citar com a «candidat de les finances» i qui li va contestar que ella no té programa per al país i encarna la derrota.

«Vostè és el candidat de les finances, de la uberització, de la globalització salvatge», va etzibar-li d'entrada Le Pen, que va acusar el seu rival de ser «el candidat de la continuïtat» del mandat de l'actual president, el socialista François Hollande.

La líder de l'extrema dreta es va presentar com «la candidata del poble, de la seva cultura, la seva civilització, la seva unitat, de la nació que protegeix els ciutadans i les fronteres davant de la globalització i l'islamisme».

Le Pen es va referir al seu rival com a «ministre», per marcar que Macron va ser el titular d'Economia d'Hollande entre el 2014 i el 2016, després d'haver estat el seu assessor a l'Elisi.

El candidat socioliberal, per la seva banda, es va defensar posant de manifest la falta de «finor» de Le Pen i la seva absència de desig de buscar «un debat democràtic».

«Vostè és l'autèntica hereva, d'un cognom, d'un partit, d'un sistema que prospera en l'enuig dels francesos. Des de fa 40 anys tenim els Le Pen candidats a l'elecció», va dir Macron.

El socioliberal va assegurar que Le Pen no té cap programa per conduir França i que «s'assenta en les mentides». «Vostè continuï fent els seus insults, jo crec que la qüestió és saber si els francesos volen l'esperit de derrota que vostè encarna [...] o el de conquesta que sempre ha donat triomfs als francesos», va indicar Macron.

D'altra banda, el debat ha fet que ERC i el PDeCAT acabin demanant als ciutadans de la Catalunya Nord que emetin un vot concret. Però aquest posicionament ha tingut dins del partit republicà diferències substancials. Així, mentre dimarts Esquerra Republicana de la Catalunya Nord demanava el «vot en blanc» i defensava que aquesta opció «no és cap abstenció, sinó el refús explícit dels dos candidats del món financer i de l'exclusió», la direcció nacional d'ERC els va desautoritzar recordant que aquesta opció no és útil per frenar «el feixisme de Le Pen» i cridant a donar suport a Macron.