L´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) ha fixat aquest dijous una reserva d´aigua dels embassaments d´uns 350 hectòmetres cúbics (hm3) per satisfer les necessitats dels diferents usos per als propers sis mesos. La reserva d´aigua s´ha aprovat per unanimitat.

Actualment els embassaments d´aquest sistema, que han registrat un important augment de reserves en els darrers tres mesos, se situen al 88 % de la capacitat total, amb 540 hm3. Dels 350 hectòmetres destinats a reserves 175 seran per satisfer les necessitats d´abastament. D´aquests, 101 provindran del Ter, 90,6 dels quals tractats a la potabilitzadora de Cardedeu (Vallès Oriental) i la resta a la de Montfullà (Gironès), i 74,7 es captaran del riu Llobregat.

L´acord s´ha pres en la reunió de la comissió de desembassament del sistema Ter-Llobregat, on també s´han fixat en 12,6 hm3 les reserves d´aigua subterrània provinents de les captacions de Mina Aigües de Terrassa (4,2), de la potabilitzadora d´Abrera (0,5) i de la potabilitzadora de Sant Joan Despí (prop de 8 hm3), amb l´objectiu de fer un ús equilibrat i flexible de les diverses fonts d´abastament.

Pel que fa a les demandes de reg, es reserva una quantitat d´aigua de 90 hm3. D´aquests, 72,2 corresponen a la conca del Ter (repartits a través de les nou comunitats de regants gironines) i 17,7 a la del Llobregat (Sèquia de Manresa i Canal de la Dreta del Llobregat).

En la comissió també s´han fixat més de 46 hm3 (entre abril i setembre) per garantir el cabal circulant del riu Ter i 7,9 per al cabal circulant del Llobregat. Així mateix es reserven 3,4 hm3 per les activitats d´oci al Ter i uns 6,5 per a maniobres de cabal generador al Ter. També s´ha fixat un mínim de 18,3 hm3 per desembassament, per mantenir els nivells de seguretat front les riuades que es puguin donar.

A banda s´ha fixat una reserva de 3,4 hm3 per portar a terme concursos nacionals, internacionals i activitats de convivència ciutadana amb el riu Ter.