La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i la secretària de la mesa, Anna Simó, van demanar ahir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que empari la seva «inviolabilitat» parlamentària i van negar que desobeïssin el Constitucional en permetre votar dues resolucions pro referèndum.

Forcadell i Simó van declarar ahir al matí com a investigades davant la jutge del TSJC Maria Eugènia Alegret arran d'una querella de la Fiscalia que les acusa de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional (TC), per permetre que el mes d'octubre passat el Parlament votés dues resolucions impulsades per JxS i la CUP a favor d'un referèndum independentista.

Totes dues investigades, que es van negar a contestar les preguntes de la jutge i del fiscal, van arrencar la seva declaració amb un al·legat en el qual demanaven tant a la magistrada com a la Fiscalia que complissin amb la seva obligació de protegir la seva inviolabilitat com a parlamentàries, principi que, van afegir, és una garantia de la «separació de poders».

A preguntes del seu advocat, Andreu Van den Eynde, les dues diputades van proclamar davant la jutge que, quan van admetre a tràmit les propostes a favor del referèndum, es van limitar a complir el seu deure de donar veu a les iniciatives dels grups, sense que amb això creguin estar «transgredint» la sentència del TC que els prohibia desenvolupar la declaració de ruptura del 9-N, ni cap de les seves resolucions posteriors.

Escortades per 2.000 persones

Forcadell i Simó van acudir a declarar acompanyades per prop de 2.000 persones -segons la Guàrdia Urbana-, convocades per les entitats independentistes, i per membres del Govern, entre ells el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, que les va acompanyar en la seva solemne desfilada des de l'edifici del Parlament fins al Palau de Justícia.

Després de declarar davant el TSJC, Forcadell i Simó van voler comparèixer al Parlament per explicar el seu punt de vista. La presidenta del Parlament va assegurar que havien acudit al tribunal «amb el cap ben alt» i amb «la tranquil·litat» d'haver actuat sempre bé. Això, però, creu que «no amaga l'anomalia que suposa que cinc membres de la mesa estiguin sent investigats».

«La persecució del debat parlamentari per la via penal és extrema. I no permetrem que es normalitzi una excepció parlamentària on els poders de l'Estat pretenen dir-nos de què podem parlar i de què no, i que la mesa els faci la feina bruta convertint-nos en un TC en miniatura», es va queixar, tot avisant que això «no passarà» perquè la Mesa «ni censurarà ni s'autocensurarà».

I és que per a Forcadell el debat que qüestiona el procediment judicial que els està portant davant el TSJC va ser completament lícit i adequat a llei. «Debatre no és delicte, parlar no és delicte i votar no és un delicte. No ens doblegarem a la voluntat censora dels que volen coartar el debat parlamentari. Volem que el debat continuï sent un pilar fonamental», va sentenciar Forcadell. Va explicar que a la seva declaració havia mantingut que el procediment judicial «vulnera la inviolabilitat parlamentària que empara els diputats, que garanteix la separació de poders i que garanteix la feina i els drets dels diputats». Així, Forcadell va recordar que en el debat de política general que va acollir la votació de la resolució del referèndum que els ha portat al TSJC, «el president va parlar de referèndum i els diferents grups també». «Com no havia de ser lícit que la proposta de resolució parlés també de referèndum?», es va preguntar.

Simó va defensar que el TSJC garanteixi la inviolabilitat parlamentària per «preservar els drets fonamentals dels diputats». «És una garantia, no un privilegi», va dir. A més, va considerar que el procés judicial està atemptant contra la separació de poders a l'Estat. «La separació de poders és la garantia de l'exercici democràtic, i serveix per evitar precisament el que està succeint actualment al Parlament, per evitar ingerències i coaccions i garantir la llibertat dels diputats», va dir.