El Govern de la Generalitat va licitar ahir per 200.000 euros el subministrament de les urnes amb les quals pretén celebrar un referèndum sobiranista després de l'estiu, i davant d'això la Fiscalia s'ha activat per preparar una querella per desobediència, prevaricació i malversació.

La licitació anunciada la setmana passada es va materialitzar ahir amb una publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), en la qual s'especifica que les urnes són per a «les eleccions al Parlament de Catalunya, consultes populars i altres formes de participació ciutadana».

El Govern no amaga que podran servir també per al referèndum, tal com va explicar la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, després de la reunió setmanal de l'executiu català. «El compromís del Govern amb el referèndum és total, es necessiten urnes per a diferents processos i moments, i necessitem poder votar també en un referèndum», va assenyalar.

La consellera va advertir que «no tindria sentit» una querella de la Fiscalia, perquè el Govern, va dir, actua dins el «marc de la legalitat» i «no hi ha cap normativa que impedeixi la compra d'urnes». Tot indica que la Fiscalia no opina el mateix, ja que ja prepara una querella que inclouria els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics.

En la sessió de control al Senat, la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va avisar que el referèndum «no pot fer-se» i «no es farà» i va demanar als independentistes que s'allunyin de la seva «realitat secessionista paral·lela», que està quedant «de la mida d'una urna», va dir.

També el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, va retreure al Govern que intenti «generar la ficció» i «alimentar la comèdia», mentre que el portaveu parlamentari del PP català, Alejandro Fernández, va instar el Govern a preguntar a l'expresident català Artur Mas i al seu exconseller Francesc Homs, tots dos condemnats pel 9-N, «com acaben les astúcies i argúcies».

De la seva banda, el portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, va instar el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, a no gastar els diners de «tots» els catalans a comprar les urnes del referèndum, amb l'«obsessió» de repetir el «fracàs» del 9-N. La seva portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va assegurar que les urnes no serviran per fer un referèndum que és «il·legal», sinó únicament per a la convocatòria d'unes eleccions autonòmiques.