Com a mínim un miler de manifestants anticapitalistes i d'esquerres van marxar ahir al centre de París contra les polítiques liberals del president electe de França, el socioliberal Emmanuel Macron, al qual van alertar, quan encara no feia ni 24 hores del seu triomf, que les conquestes socials «no es toquen».

En una marxa amb pancartes en favor de l'ecologia i contra la precarietat, el Front Social, format per sindicats i associacions, va iniciar la seva protesta a la plaça de la República i va acabar a la de la Bastilla. Els manifestants van criticar especialment que Macron vulgui reformar la llei laboral, que inclouria un límit per a les indemnitzacions per acomiadament decretades pels jutges.

La manifestació va tenir alguns moments de tensió al final entre participants i policia. Ahir, les autoritats no van fer públic si hi va haver detinguts o ferits durant la protesta. Més tensa va ser la manifestació anticapitalista celebrada diumenge a la nit a París que va acabar amb nou detencions provisionals sota les acusacions de «degradacions voluntàries» i «impediment a la circulació», entre altres càrrecs. A més de París, hi va haver diumenge a la nit altres manifestacions «anticapitalistes» a les ciutats de Nantes (oest), Lió (sud-est), Grenoble (sud-est), Estrasburg (nord-est) i Poitiers (oest).

Fa dues setmanes, quan es va celebrar la primera volta de les eleccions, també es van celebrar protestes violentes tant contra Macron com contra la ultradretana Marine Le Pen, els finalistes dels comicis.