La defensa de la família Pujol va qüestionar ahir davant del jutge la nota en la qual Marta Ferrusola s'identificava com a «mare superiora» per «traspassar missals», i sosté que és fruit d'una «fotocomposició» que apareix al costat d'una sol·licitud d'operacions a la Banca Reig d'Andorra.

L'endemà que transcendís la nota en la qual Ferrusola suposadament ordenava traspassar dos milions de les antigues pessetes a un compte del seu fill, en una nota en clau en la qual s'identificava com a «mare superiora d'una congregació», l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va guardar silenci, i la seva dona no va sortir de casa.

«Reverend mossèn, sóc la mare superiora de la congregació, desitjaria que traspassés dos missals de la meva biblioteca a la biblioteca del capellà de la parròquia, ell ja li dirà on s'ha de col·locar. Molt agraïda», diu la nota, signada simplement per Marta.

En un escrit, els advocats Cristóbal Martell i Albert Carrillo alerten el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga els Pujol, que el document de la Banca Reig ja li va ser remès a través d'una comissió rogatòria, «sense la fotocomposició resultant» d'adjuntar la nota manuscrita de Marta Ferrusola. Amb el seu escrit d'al·legacions, els advocats dels Pujol intenten qüestionar l'origen del document bancari de sol·licitud d'operacions a compte, que inclou la menció manuscrita de Marta Ferrusola, en què aquesta va usar suposadament un llenguatge clau per sol·licitar a la Banca Reig un traspàs de dos milions de pessetes.

El document -una fotocòpia d'un imprès de sol·licitud d'operacions en compte del 1995 i, a sota, la nota manuscrita de Ferrusola- va ser aportat, segons fonts jurídiques, per Higini Cierco, que precisament acaba de demanar al fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, que investigui si hi va haver un «complot» contra el BPA davant la creença que ocultaven informació dels Pujol.

En el seu escrit, els advocats dels Pujol adverteixen que els últims documents aportats «causen perplexitat i hauran de ser valorats», i demanen al jutge «la seva tutela judicial efectiva en el marc del procediment amb totes les garanties» que reconeix la Constitució. La defensa assenyala en les seves al·legacions l'«absència d'explicació» de com Higini Cierco «té en poder seu» la sol·licitud d'operacions de la Banca Reig, tenint en compte que està datada el 1995, quan els Pujol no tenien cap relació amb el BPA ni amb el seu expresident.

També alerta la defensa que la menció manuscrita atribuïda a Marta Ferrusola no va ser «vehiculada judicialment» a través de les comissions rogatòries que el jutge ha expedit a Andorra al llarg del procés. En aquest sentit, recorda l'escrit que el document bancari de sol·licitud d'operacions a la Banca Reig va ser lliurat per les autoritats andorranes a l'Audiència Nacional «sense la fotocomposició resultant d'allò aportat» per Higini Cierco, «i sense aquesta composició és utilitzat a l'informe UDEF de 16 de febrer del 2017».

«A aquesta representació processal se li escapa l'escenari preambular, tractes preliminars i finalitat que pot donar llum a la compareixença d'Higini Cierco Noguer davant la Fiscalia Especial», apunten els advocats de la família Pujol.

La revelació d'aquesta nota va portar ahir un nombrós grup de periodistes a la porta de la casa del matrimoni Pujol a Barcelona.