El president dels Estats Units, Donald Trump, ha mostrat amb l'acomiadament del director de la FBI, James Comey, que està disposat a ignorar sense miraments els convencionalismes de Washington, encara que això faci tremolar el fort equilibri de poders de la democràcia nord-americana.

Va prometre que sacsejaria el món polític de Washington. L'ofensiva es va dirigir primer contra els jutges que bloquejaven les seves ordres executives i ahir a la nit va fer un pas decisiu en acomiadar sense previ avís el cap de la FBI, encarregat d'investigar els nexes entre el govern rus i la seva campanya presidencial.

Encara que estava dins de les seves prerrogatives presidencials, Trump va trencar un pacte no escrit en destituir el director de la FBI abans que conclogués el seu mandat de deu anys, en el qual ha estat interpretat com un intent de polititzar l'agència i que li ha valgut l'adjectiu de «dèspota» per mitjans com The New Yorker.

La prestigiosa revista cridava ahir al Congrés a «frenar» Trump i a «refermar els principis de la democràcia nord-americana» amb la designació d'un fiscal independent per a la investigació russa i, si els legisladors no actuen, avisa que el poble nord-americà sortirà als carrers per aturar l'«amenaça» de Trump. L'imprevist anunci de dimarts passat trenca dècades de separació del president de les investigacions de l'FBI, cridada a ser una agència independent a les tempestes polítiques de Washington.

Abans que Trump, només el president Richard Nixon (1969-1974), havia gosat acomiadar la persona encarregada d'investigar, si escau per l'escàndol del Watergate.

En el que ha passat a conèixer-se com la Massacre del Dissabte Nit, el 20 d'octubre del 1973, Nixon va ordenar l'acomiadament del fiscal independent Archibald Cox, el que va provocar la renúncia del fiscal general Elliot Richardson i del fiscal general adjunt, William Ruckelshaus. Nixon va dimitir cinc mesos després.

Les analogies eren inevitables i els demòcrates han aprofitat per titllar de «nixonianes» les accions de Trump.

«Trump és un individu únic que no està limitat per les restriccions normals de la política, per la qual cosa no sabem si està fent això perquè és impredictible o perquè està amagant alguna cosa», va dir a The Washington Post John A. Farrell, autor de la biografia Richard Nixon, The Life.

La raó oficial de l'acomiadament de Comey és la mala gestió que va fer de la investigació dels correus electrònics de Hillary Clinton, però els demòcrates i alguns republicans creuen que, en realitat, Trump està tractant de controlar la investigació russa.

Ja va acomiadar el 30 de gener Sally Yates, que va ser fiscal general de forma interina durant deu dies, pel seu rebuig al veto de Trump per prohibir l'entrada als EUA de refugiats i ciutadans de set països musulmans, mesura bloquejada pels tribunals i després substituïda per una altra ordre, també bloquejada.

Al sistema judicial, també va acomiadar al mes de març Preet Bharara, el fiscal federal del Districte Sud de Nova York que va desafiar una ordre seva i es va negar a dimitir.

El líder demòcrata al Senat, Chuck Schumer, va considerar ahir a la nit que l'acomiadament de Comey és part d'«un patró profundament pertorbador del govern de Trump».

«Va acomiadar Sally Yates, Preet Bharara i James Comey, l'home que dirigia la investigació. Qualsevol persona que designi per dirigir la investigació russa tindrà la preocupació que li passi el mateix que al director Comey», va considerar Chuck Schumer, repetint una idea que preocupa també els republicans.