La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària primera de la mesa, Anna Simó, van afirmar ahir que no tenen por i que no preveuen la inhabilitació. Així es van expressar a Rac1 l'endemà de declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver permès la votació del referèndum unilateral en el debat de política general.

Forcadell va explicar que el tracte que va rebre en la seva declaració va ser «correcte» i va defensar que haurien comès una il·legalitat si no haguessin actuat de la manera que ho van fer, permetent el debat i votació de les propostes de resolució presentades pels diferents grups parlamentaris al debat de política general de l'octubre passat.

Preguntada per si és humiliant que se citi a declarar la presidenta del Parlament de Catalunya, Forcadell va respondre que no sap si és humiliant però sí que és «molt trist» i demostra la «falta de qualitat democràtica» de l'estat espanyol que, segons va apuntar, intenta resoldre judicialment un problema polític.

«La inhabilitació, de veritat que no la contemplem perquè hem estat fent el que havíem de fer, si no hauríem fet una cos il·legal», va insistir Forcadell. La presidenta del Parlament va assegurar que no entén com es podria inhabilitar algú per fer la seva feina i va recordar que la feina d'un parlament és debatre i votar sobre els temes que interessen als ciutadans amb el respecte als drets humans com a «únic límit». «Si qualsevol ciutadà pot parlar a qualsevol lloc del referèndum, com no podem parlar-ne al Parlament?», es va preguntar.

Per la seva banda, la secretària primera de la mesa, Anna Simó, va admetre que el que passa «no és gens agradable» i va considerar que la missió d'aquests dies és explicar a tothom que es tracta d'una situació «estranya i anòmala». Segons Simó, amb la querella que afecta Forcadell i quatre membres de la mesa, l'advocat de l'estat pretén crear «un marc mental de desobediència continuada» i va defensar que aquesta premissa no és certa.