El president brasiler, Michel Témer, va complir ahir un any en el poder i va afirmar que el seu govern «encarrila» el país amb «absoluta responsabilitat» i «sense populisme», en oberta al·lusió a Dilma Rousseff, destituïda per irregularitats fiscals.

Per a l'ocasió, Témer va reunir els seus 28 ministres, els caps de les cambres legislatives i els presidents de tots les empreses estatals, davant els quals va fer ufana d'haver retornat al Brasil la «confiança que s'havia perdut» amb «el descontrol de les despeses públiques». Va ser una referència directa a Rousseff, separada fa un any de les seves funcions com a presidenta per respondre a un judici polític i substituïda per Témer, en aquell moment el seu vicepresident, confirmat en el càr-rec a l'agost després de la destitució d'aquella. Témer va sostenir que, en assumir el poder, va trobar «un descontrol bilionari de tots els comptes públics, una desocupació preocupant, una inflació galopant i unes taxes d'interès absurdament altes».

No obstant això, va assegurar que, «en només un any», aquest escenari va començar a canviar i que el control de les finances públiques es recupera gradualment, mentre la inflació i els interessos cedeixen.

Va admetre, però, que la desocupació segueix com el principal «repte» del govern, amb taxes del 13% que suposen uns 14 milions de treballadors a l'atur, que seran combatudes mitjançant un dur i liberal ajust fiscal que va imposar des de l'any passat.