El president nord-americà, Donald Trump, va amenaçar ahir l'exdirector de la FBI James Comey, a qui va acomiadar dimarts, i va deixar clar que vol que es posi fi a la investigació de la possible coordinació de la seva campanya presidencial amb Rússia.

Trump va exhortar Comey a no «començar a filtrar» informació sobre les seves converses, en què l'exdirector li va assegurar -segons afirma el president- que no estava sent investigat per pactes il·lícits amb el govern rus.

«A James Comey més li val que no hi hagi cintes de les nostres converses abans que ell comenci a filtrar-les a la premsa», va manifestar Trump ahir. Malgrat que en un començament l'Administració de Trump va assegurar que la sortida de Comey era motivada per la seva falta de suports a la FBI i la seva mala gestió l'any passat de la investigació del maneig de les comunicacions de Hillary Clinton quan era secretària d'Estat, la polèmica sobre Rússia es manté al centre de l'escàndol.

El president nord-americà va reiterar dijous, en una entrevista amb la cadena NBC, que Comey li havia assegurat en un sopar a la Casa Blanca que no se l'estava investigant dins de les indagacions sobre les connexions de la seva campanya amb representants del Kremlin. No obstant això, fonts pròximes a Comey van assegurar a mitjans nord-americans que és impossible que el màxim responsable d'aquesta investigació, que podria posar en perill la presidència de Trump si es demostra connivència, fes aquestes declaracions amb les indagacions encara en marxa.

Trump també va mostrar ahir el seu enuig per les crítiques sobre la descoordinació del seu equip de comunicació amb tots els implicats en la sorprenent sortida de Comey, que va mantenir en coneixement d'un grup molt reduït de lleials. El president nord-americà va assegurar que no es pot esperar «rigorositat perfecta» dels seus portaveus, i va suggerir que potser hauria de cancel·lar totes les rodes de premsa i substituir-les per respostes escrites a preguntes dels mitjans.

L'acomiadament de Comey s'ha convertit en el caos mediàtic més important des de l'inici de la presidència de Trump, i el que més suspicàcies ha aixecat entre els legisladors demòcrates i republicans, que demanen intensificar la investigació sobre Rússia. Tots els implicats o van corregir el president o van ser contradits per ell, i van elevar, en lloc de dissipar, els dubtes sobre si la sortida de Comey ha estat motivada per la intenció de Trump de tancar com més aviat millor la investigació sobre Rússia, que liderava la FBI. Trump no va tenir cap problema a vincular la sortida de Comey a la investigació sobre Rússia, que considera una invenció dels demòcrates pel seu mal perdre en les eleccions presidencials i un intent de desviar l'atenció dels progressos de les seves polítiques. En un tuit publicat ahir, Trump va qualificar de «caça de bruixes» la investigació sobre la ingerència russa en la seva campanya i es va preguntar: «quan acabarà?».

La reacció de Trump sembla indicar que els portaveus o més propers col·laboradors seus, com el vicepresident, Mike Pence, són incapaços de dissipar la pressió creada per l'acomiadament fulminant de Comey, que en la seva qualitat de màxim responsable de la FBI és un actor clau en la independència judicial del país, atès que el seu mandat, malgrat ser nomenat pel president, és de deu anys. La llei que estipula el mandat de 10 anys es va aprovar el 1973 per evitar la influència de l'executiu en la FBI, de manera que el seu director pugui exercir el càrrec més enllà dels vuit anys de mandat màxim d'un president.