El ciberatac global que afecta des del divendres nombroses empreses i institucions d'un centenar de països ha aconseguit un impacte «sense precedents» i requerirà una recerca internacional complexa per identificar els culpables, segons va afirmar l'Europol.

La banca i el ministeri de l'Interior de Rússia, els trens alemanys, els hospitals britànics, la francesa Renault i la multinacional espanyola Telefònica són només algunes de les institucions públiques i companyies colpides pel virus Wanna Cry.

Aquest atac, segons va comunicar l'organització policial europea, obligarà els països afectats i els principals socis de la indústria a cooperar en una recerca internacional per identificar els culpables i augmentar la seguretat.

Segons l'empresa txeca d'antivirus Avast, una de les deu primeres del món en aquest sector, el ciberatac registrat ahir ja afecta ja 99 estats.

A més de les fallades conegudes ahir als hospitals britànics o en la multinacional espanyola Telefònica, aquest dissabte es va saber que els bancs russos van sofrir també un ciberatac massiu, encara que no van sofrir cap dany en haver estat advertits a mitjan abril sobre aquesta possibilitat, va informar el Banc de Rússia (BR).

Al seu torn, la corporació estatal russa RZhD, una de les majors del món en el sector dels ferrocarrils, també va informar sobre un atac contra els seus sistemes informàtics per part d'un virus del tipus WannaCry, encara que una vegada localitzat, s'està eliminant i no s'han produït problemes tècnics ni retards en el transport de passatgers o mercaderies.

També a Alemanya el sistema informàtic de la companyia de trens Deutsche Bahn (DB) va ser atacat ahir, van informar fonts del ministeri d'Interior, encara que «l'atac no va afectar les xarxes governamentals», segons la font.

Respecte al ciberatac en el Regne Unit, almenys 45 organitzacions locals del sistema de salut britànic (NHS) -que engloben hospitals, serveis d'ambulàncies i centres de salut mental, entre altres- es van veure afectades, va confirmar avui la ministra d'Interior, Amber Rudd.

El Govern britànic va recomanar als hospitals i centres de salut afectats «no pagar» el rescat que exigeix el programari maliciós per recuperar els seus sistemes informàtics.

Per la seva banda, el Govern espanyol va assegurar que el nombre d'equips i sistemes informàtics de particulars i empreses que es van veure afectats pel ciberatac d'ahir, entre ells els de Telefónica, està «remetent», no hi ha noves infeccions i s'estan netejant els dispositius afectats.

A França, el grup automobilístic Renault va anunciar aquest divendres que també va sofrir ciberatacs que van afectar l'activitat d'algunes plantes de la companyia.

En el Sud-est Asiàtic, els experts asseguren que caldrà esperar al dilluns per conèixer l'impacte real de l'incident, ja que quan va ocórrer, a la regió era divendres a la tarda i la majoria de les empreses havien deixat de treballar. El govern va confirmar que l'atac va infectar almenys a dos hospitals de Jakarta.

Limitar l'atac

Segons va informar The Guardian, un expert en seguretat britànic i la firma nord-americana Proofpoint van col·laborar per limitar l'abast del ciberatac.

L'expert, conegut a les xarxes socials amb el nom de «MalwareTech», amb l'ajuda amb Darien Huss, de Proofpoint, va descobrir un «interruptor» que va permetre desactivar el programari maliciós.

Tots dos van identificar un domini en Internet amb el qual el «malware» tractava de contactar sense èxit i van registrar aquest domini per poder enviar al programa un senyal per inhabilitar-se.