L'Estat ja posseeix un total de 50.037 milions de deute dels 75.098 que acumula la Generalitat, és a dir, dos terços del total (un 66,6%), segons dades del Banc d'Espanya.

Aquestes dades, corresponents al tancament del 2016, les últimes disponibles, revelen que l'Estat ja ha superat el llindar dels 50.000 milions d'euros, i que la proporció de deute de la Generalitat en mans de l'Estat segueix creixent, cosa lògica perquè la Generalitat segueix finançant-se gràcies al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

A més, Catalunya té préstecs en vigor amb institucions financeres nacionals -tant a curt com a llarg termini- per valor de 8.849 milions d'euros i préstecs d'entitats estrangeres per 6.147 milions més. La Generalitat també té deute en circulació per import de 5.719 milions d'euros.

El Govern català preveu que al tancament del 2017 el seu deute se situarà en els 77.495 milions d'euros, segons consta en els pressupostos d'aquest any, i per a aquest exercici ha demanat prestats al FLA un total de 7.345 milions d'euros.

Malgrat que el deute augmentarà el 2017 en molta menys proporció que altres anys, el pes del FLA continuarà incrementant-se, atès que aquest mecanisme es farà càrrec de diversos venciments de deute previstos per a aquest exercici, encara que el Govern no ha fet estimacions sobre el percentatge del seu deute que quedarà en mans de l'Estat a final del 2017. Des que es va posar en marxa el FLA, el 2012, el percentatge de deute de la Generalitat en mans de l'Estat ha anat incrementant progressivament.

El 2012 era el 16,58%; l'any següent, el 37,34%; al tancament del 2014 se situava en el 49,35%; el 2015, en el 59,97% i el 2016, el 62,81%.

Els últims mesos, tant el Govern com les comunitats han començat a obrir el debat sobre el futur del FLA com a mecanisme de provisió de liquiditat a les comunitats i sobre el deute que hi té associat.

La Comunitat Valenciana, per exemple, és una de les que s'han pronunciat més clarament a favor que l'Estat condoni un percentatge del deute acumulat.

Aquesta mateixa setmana, el secretari d'Estat de Pressupostos, Alberto Nadal, va assegurar a Barcelona que el FLA és una mesura d'emergència creada durant la crisi i que caldria tornar «a la normalitat» quan s'elimini el dèficit públic.

Nadal va afirmar que les comunitats estaran en equilibri pressupostari el 2019 i que s'espera que l'Estat ho aconsegueixi el 2020, encara que no va precisar fins quan estarà vigent el FLA.

De la seva banda, l'executiu català assumeix que el FLA no durarà per sempre i ja ha començat a sondejar els inversors sobre com acollirien un retorn de Catalunya als mercats.

En aquesta línia, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va viatjar recentment als EUA per escoltar l'opinió de forquilles i col·locadors de deute davant la hipòtesi que Catalunya pugui tornar a emetre deute, una decisió que, amb el marc polític actual, requereix de l'autorització del govern espanyol.