El ple del Congrés dels Diputats va reprovar amb el suport de tots els grups de l'arc parlamentari, excepte el Partit Popular, el ministre de Justícia, Rafael Catalá; el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza; i el fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, per la seva actuació en el cas Lezo, que afecta el PP de la Comunitat de Madrid.

En presència del ministre Catalá, que va assistir des del seu escó a tot el debat parlamentari, la cambra baixa va avalar la moció de reprovació presentada pels socialistes contra ell per la seva «responsabilitat política directa» en la investigació del cas Lezo i en els nomenaments «a dit» de Maza i Moix, així com per «posar el ministeri de Justícia al capdavant d'una estratègia de defensa dels corruptes del PP».

No obstant això, aquesta iniciativa -la primera que ha estat aprovada en el ple del Congrés contra un ministre en exercici- no és vinculant per a l'Executiu, de manera que el president del govern, Mariano Rajoy, no està obligat a destituir-lo, tenint en compte que ja va tenir un ministre reprovat que no va ser destituït, l'extitular d'Interior Jorge Fernández Díaz.

Després de la seva reprovació, Catalá va afirmar que creu que té la «confiança» del president espanyol, Mariano Rajoy, per continuar en el seu càrrec i, per tant, seguirà al capdavant del ministeri «amb tota la il·lusió i tota l'energia», ja que només Rajoy pot nomenar ministres i destituir-los. «Aquest és el nostre model democràtic», va destacar.

Això no treu força al fet que el Congrés hagi aprovat, al marge del Partit Popular, una moció de reprovació amb un fort pes polític contra el ministre de Justícia, ja que, tot i no tenir valor jurídic, els grups van recordar a Rajoy que «un govern demòcrata ha d'atendre el mandat de la cambra que li atorga la confiança», de manera que «no li queda una altra opció que destituir-lo».

No van servir de res, tenint en compte la votació, les diferents explicacions que va oferir Catalá la setmana passada al Congrés dels Diputats, a les quals han seguit crítiques i acusacions de l'oposició per la seva actuació en el cas Lezo i per la seva negativa a dimitir. «No pot estar al càrrec ni un minut més», va assenyalar la diputada socialista Isabel Rodríguez.