Des de divendres passat s'han detectat més de 200.000 ordinadors infectats amb el virus WannaCry en més de 150 països, en el que ja és un dels atacs informàtics més ben planificats que es recorden.

1.-Tenir sentit comú

Tant si es tracta d'una empresa com d'un particular, el sentit comú ha d'imperar a l'hora d'obrir un correu electrònic la font del qual és «sospitosa». Campanyes de spam i phishing són les vies més habituals de contagi, i és fonamental formar els empleats de les empreses perquè aprenguin a detectar correus fraudulents. Factures elèctriques exageradament altes, correus d'entitats bancàries avisant d'un descobert o un rebut impagat, premis d'oncles a les Amèriques o belles russes que s'han enamorat perdudament del receptor del correu són algunes de les formes amb les quals s'inicien aquestes pandèmies digitals. Si s'aplica el sentit comú no solament es detectaran, sinó que s'evitarà la propagació. La següent acció és avisar els responsables de sistemes de l'empresa o l'Incibe -Institut Nacional de Ciberseguretat- per posar-los en alerta.

2.- L'antivirus, sempre al dia

No cal dir que per a un usuari de Windows, l'antivirus és un apèndix del sistema. Malgrat que Windows 10 ja incorpora el seu propi sistema de seguretat -Windows Defender-, mai és sobrer tenir un sistema de tercers. Però convé tenir present que un antivirus és tan eficaç com àmplia és la seva base de dades. Això significa que si es té una versió piratejada, amb una base de dades antiquada, l'antivirus no serveix absolutament per a res. Bé, sí: serveix per ralentir l'ordinador.

Per contra, si l'antivirus s'actualitza diàriament i aquest descarrega totes les noves vulnerabilitats que existeixen -cada dia es descobreixen nous virus-, les possibilitats de detectar un possible atac són més grans. És en aquest punt on molts particulars, i especialment moltes pimes, han de preguntar-se si el fet d'estalviar-se uns euros a l'any val la pena.

3.- Actualitzar Windows sempre que ho sol·liciti

És fonamental tenir actualitzat el sistema operatiu Windows -el virus no va afectar els ordinadors Mac d'Apple. L'atac que s'està perllongant des de divendres passat va aprofitar una vulnerabilitat del sistema operatiu més estès al món que ja havia estat reparada el 14 de març passat. Això significa que tots els ordinadors Windows que s'actualitzen puntualment tenen menys probabilitats de ser infectats per aquest virus. Tal com va explicar Mario García, director general de Check Point Espanya i Portugal, «no és la primera vegada que es produeix un atac a un forat de Windows el pegat del qual ja s'havia fet públic», però el problema es troba en el fet que des del moment en el qual es publica una actualització fins que s'actualitzen els sistemes -especialment a les grans empreses- pot passar massa temps. Tenint en compte la data del pegat de Microsoft, el 14 de març, estem davant una curiosa situació: gairebé dos mesos després grans corporacions del planeta no tenien encara els seus equips acualitzats. En el cas dels usuaris que encara utilitzen Windows XP, convé recordar-los que aquest sistema operatiu ja no rep cap tipus de suport de seguretat, i haurien de plantejar-se l'actualització a alguna versió més recent.

4.- Tenir sempre una còpia de seguretat més o menys recent

Si en el pitjor dels casos l'ordinador és infectat, només queden dues opcions: pagar el rescat o esborrar el disc dur. La primera opció és poc aconsellable, ja que, tal com indiquen la majoria d'experts, el pagament no suposa una garantia que alliberin l'ordinador segrestat. La segona opció és del tot viable, recomanable i molt més econòmica.

Sempre que tinguem una còpia de seguretat del sistema. Un disc dur USB 3.0 d'1 Tb d'emmagatzematge -1.000 Gb- pot costar uns 50 euros. Per aquest import ens assegurem una còpia de seguretat que es pot fer setmanalment -per posar un exemple- i que el mateix Windows s'encarrega de fer. Aquest disc, desconnectat i guardat en un lloc segur, és la nostra eina de recuperació en cas d'una infecció, ja que en estar desconnectat no pot infectar-se. Una vegada esborrat el disc infectat de l'ordinador, només cal recuperar la còpia del sistema que hi ha en el disc extern.