L'andalusa Susana Díaz va llançar ahir com a proposta estrella de la seva candidatura uns crèdits públics de 24.000 euros sense interessos per a tots els joves que vulguin desenvolupar una iniciativa «acadèmica, emprenedora o laboral», que Pedro Sánchez i Patxi López van menysprear pel seu caràcter «liberal».

Quan falten quatre dies perquè els més de 187.000 militants socialistes elegeixin en primàries el seu líder, Díaz ha presentat el seu document de propostes per al 39 Congrés Federal una proposta de futur, en què a última hora ha inclòs la idea d'aquesta renda garantida als joves que, segons la seva proposta, es garantiria per llei.

«El que proposo és un salt qualitatiu», va dir, «és utilitzar els mecanismes financers i fiscals del país per posar-los al servei d'aquesta generació tan formada que tenim, però que si no li donem eines no seran amos del seu futur», va proclamar, després de remarcar que la mesura tindria «cost zero per al dèficit públic».

Els seus dos rivals en la cursa per la secretaria general del PSOE, Pedro Sánchez i Patxi López, van desqualificar la mesura per «liberal».

Sánchez va dir que la presidenta andalusa repeteix models de tall «liberal» que han fracassat en altres països com els EUA i Xile, mentre que López ha assenyalat en roda de premsa que no «comparteix» la proposta de la presidenta andalusa perquè és «molt liberal, molt americana».

L'exlehendakari va opinar a més que «no és el moment de fer ofertes electorals com si anéssim a la Moncloa», i va acusar Díaz de caure en «incongruències» com per exemple la de «presentar un programa tres dies abans de la votació, quan abans deia que no calia perquè el seu era la ponència» del congrés.