El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va convidar el govern de Rajoy a «escoltar» la seva conferència del 22 de maig a Madrid, i va elogiar l'alcaldessa madrilenya, Manuela Carmena, davant les «innobles i injustes» crítiques que està rebent.

A la sessió de control al President de la Generalitat d'ahir al Parlament, Puigdemont va llançar retrets als que pensen que «fins i tot fer una conferència» com la que preveu pronunciar el dia 22 a l'ajuntament de Madrid, per plantejar una última oferta a l'Estat per pactar un referèndum sobre la independència de Catalunya, «pot arribar a ser anticonstitucional».

Puigdemont va agrair públicament a Carmena haver permès acollir aquest acte a la seu de l'ajuntament de Madrid, i va sortir en la seva defensa davant de les crítiques que està rebent per això: «el que està passant amb aquesta conferència és innoble i injust». L'alcaldessa de Madrid, va dir, «té una actitud absolutament democràtica», ja que malgrat estar «en contra de la independència de Catalunya» no va dubtar a «permetre el que el Senat espanyol no ha tingut la gosadia de permetre, violentant fins i tot la pròpia normativa del Senat», la qual cosa «hauria de ser digna d'elogi».

Carmena «ho està passant injustament malament per haver obert l'ajuntament de Madrid perquè una persona que és el representant ordinari de l'Estat a Catalunya pugui venir a expressar-se a Madrid. Titllar això de radicalisme està molt allunyat del que el conjunt de la gent demòcrata entén per radicalisme», va afirmar. En resposta a una pregunta del president del PPC, Xavier García Albiol, Puigdemont el va convidar a la seva conferència, invitació que també va dirigir al govern de l'Estat, que també hauria de «venir a escoltar» perquè «parlar és absolutament imprescindible». Per a Puigdemont, és el govern central el que «viu en una realitat paral·lela» quan promou una querella contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, «per intentar comprar urnes», en lloc de dedicar-se a solucionar el «caos» a l'aeroport del Prat, que «és del que s'hauria d'ocupar».

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va afirmar que el Pacte del Majestic que van signar CiU i PP el 1996 «segueix viu per tapar la corrupció», i va demanar que el Govern posi les urnes però per celebrar unes noves eleccions autonòmiques.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va advertir el cap de l'executiu català que no es pot construir un país «començant per bloquejar l'acció de l'oposició», fent referència a l'actitud de Junts pel Sí i la CUP en les votacions de la comissió d'investigació pel cas Vidal.