La Fiscalia es va querellar ahir contra la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, per prevaricació, desobediència i malversació, per la seva «voluntat rebel» en iniciar el procés de compra d'urnes per al referèndum, que condueix «a una indesitjable crítica situació d'enfrontament i ruptura».

La querella, que també es dirigeix contra el secretari general de Governació, Francesc Esteve, la va interposar la Fiscalia de Catalu-nya per ordre de la Fiscalia General de l'Estat, en considerar que l'anunci de licitació per a la compra d'urnes per part del Govern «suposa una posada en marxa dels tràmits per portar a terme la convocatòria d'un referèndum vinculant secessionista» a Catalunya, contrari als «expressos mandats» del Constitucional.

L'escrit de la Fiscalia, que en funció de l'eventual investigació podria estendre's a altres càrrecs públics, es va presentar després que el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar el 9 de maig passat un anunci sobre el procés de licitació de les urnes, per un valor de 200.000 euros, amb el qual el Govern català pretén celebrar el referèndum independentista.

Segons la querella, Borràs i Esteve van licitar les urnes per al referèndum «amb cabal consciència» que amb això impulsaven un tràmit «constitucionalment il·legítim, viciat d'arrel per falta absoluta de competència dins de l'ordenació territorial de l'Estat, extravagant de les genuïnes funcions de les quals estaven investits d'acord amb la Constitució i amb l'Estatut i que condueix el poble espanyol i tots els ciutadans de Catalunya a una indesitjable crítica situació d'enfrontament i ruptura».

Amb aquesta licitació, segons els arguments de la Fiscalia, els querellats «estan possibilitant la celebració d'un referèndum il·legal com a pas essencial en el procés de creació de l'Estat català independent en forma de república, desvinculant les institucions de la Comunitat Autònoma de Catalunya del sistema constitucional i dinamitant el sistema de distribució de competències».

Per a la Fiscalia, els querellats comprometen fons públics «sent plenament conscients que amb això posen en marxa els tràmits per portar a terme la convocatòria d'un referèndum vinculant secessionista que saben que no només és contrari a l'ordenament jurídic, sinó que vulnera frontalment els mandats del Constitucional».

Per la seva banda, la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, va acusar ahir l'Estat de «tenir por de les urnes» i d'actuar d'una forma «dictatorial» amb la querella de la Fiscalia contra ella, que va assegurar que no frenarà el procés de licitació de la compra de les urnes, perquè és «impecable».

«Propis d'una altra època»

En una roda de premsa, Borràs es va queixar que va tenir coneixement de la querella a través dels mitjans de comunicació i va criticar que la Fiscalia actuï contra el Govern de la Generalitat per voler comprar urnes quan és un procés que ja va fer al seu moment Andalusia, va al·legar.

«Aquests fets són propis d'una altra època, en el sentit que l'Estat no permet el debat en el si del Parlament i persegueix un acord per al subministrament d'urnes; és un Estat 'urnafòbic'», va afirmar. El President català, Carles Puigdemont, va dir ahir que posaran les urnes per a un referèndum perquè «res d'això és un delicte», mentre que el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, es va corresponsabilitzar de totes les decisions de l'executiu «per garantir el dret a votar».

En aquest context, Puigdemont va respondre amb un missatge en el seu compte de Twitter: «hi posarem les urnes i la gent hi posarà els vots. Res d'això és cap delicte!».

I la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va assenyalar ahir que es mouen al voltant de «l'última setmana de setembre» per convocar el referèndum, tot i que va remarcar que no anunciaran la data fins a conèixer la resposta del govern central a l'última oferta per acordar-lo.