La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va anunciar ahir que si guanyava les eleccions del 8 de juny, com pronostiquen les enquestes, doblaria la taxa que han de pagar les empreses del Regne Unit per contractar treballadors que provinguin de fora de la Unió Europea (UE).

Les companyies britàniques passaran a pagar 2.000 lliures (2.340 euros) l'any per cada treballador extracomunitari en la seva plantilla al terme de la legislatura següent, enlloc de les 1.000 lliures actuals (1.170 euros), segons el programa electoral del Partit Conservador.

El document presentat per May detallava que els ingressos addicionals que obtingui el govern britànic amb aquesta taxa s'invertiran en formació per a treballadors britànics.

Recórrer a la immigració qualificada «no hauria de ser la manera com el Govern o les empreses refusen complir la seva obligació de millorar les qualificacions dels treballadors britànics», indica el programa electoral dels conservadors.

El Partit Conservador britànic considera que la immigració neta cap al Regne Unit de 273.000 persones l'any passat és «encara molt alta» i es compromet a «reduir-la i controlar-la» fins a «nivells sostenibles».

El document detalla que May es proposa reduir la immigració neta fins a «desenes de milers de persones», és a dir, per sota de les 100.000 persones anuals.

El document remarca que la futura sortida de la Unió Europea permetrà a Londres «controlar així mateix la immigració comunitària», i anticipa que establirà mesures per «reduir» el nombre de persones que arriben al Regne Unit des del bloc europeu.

La primera ministra es proposa, a més, incrementar els ingressos mínims que han d'acreditar els immigrants per demanar visats per a familiars, «endurir els requisits» per lliurar visats a estudiants i apujar les taxes als extracomunitaris per utilitzar la sanitat pública.

El programa conservador avança més que l'Executiu, que prendrà mesures perquè «els estudiants abandonin el país un cop acabin els seus cursos», tret que compleixin uns «nous i més exigents criteris» per quedar-se a treballar al Regne Unit.