El líder del PSC, Miquel Iceta, va considerar ahir que el triomf de Pedro Sánchez a les primàries del PSOE dóna «nova llum, empenta i il·lusió» al projecte socialista per aconseguir solucionar el debat sobiranista i trasllada el missatge a Catalunya que el partit «no es resigna al xoc de trens».

En roda de premsa a la seu del PSC a Barcelona, Iceta va explicar que a la reunió de l'executiva dels socialistes catalans d'ahir es va expressar la «satisfacció» pel procés de primàries i la «victòria incontestable» de Sánchez, tant en nombre de vots com en «distribució territorial dels suports». I encara que va destacar la victòria «àmplia» a Catalunya de Sánchez, va recordar que «hauria guanyat igualment sense Catalunya». «Alguns han volgut treure o situar la raó de la seva victòria en el suport de Catalunya i no ha estat així», va apuntar.

Iceta va opinar que l'elecció de Sánchez com a nou secretari general del PSOE «ha de traslladar un missatge al conjunt de la societat de represa del projecte socialista i de reconstrucció de l'alternativa al PP». Però també un «missatge a Catalunya» que els socialistes «no ens resignem al xoc de trens, a un desacord o a la ruptura que alguns volen presentar com inevitables», sinó que «els socialistes tenim propostes i volem que serveixi per generar en altres el diàleg i els acords que tant hem reivindicat».

Encara que Iceta va recordar que els tres candidats havien «fet seva» la proposta de Granada -que posa les bases de la proposta federal del PSOE-, va admetre que els plantejaments i obertures» de Sánchez sobre el «caràcter plurinacional d'Espanya poden ser útils» i «aporten nova llum i empenta a l'esforç de buscar una solució» sota una proposta «sòlida», però que haurà d'arribar necessàriament «a partir del diàleg, negociació i acord».

De les primàries Iceta també en conclou que «surt un mandat de renovació, de reconstrucció del projecte, de recuperació de la confiança electoral, la il·lusió dels progressistes i de cohesió interna del partit». «Percebo més il·lusió, confiança i autoestima», va recalcar. Un camí que tindrà com a primera etapa el congrés del PSOE, que reclama que sigui «de cohesió interna, enfortiment dels progressistes i de capacitat de fer una direcció integradora al voltant del lideratge incontestable de Pedro Sánchez».

D'altra banda, sobre la moció de censura presentada per Podem contra el president del Govern, Mariano Rajoy, Iceta va reiterar que és «precipitada» i únicament «una pirueta parlamentària», no és «un element de construcció real d'una alternativa». «Seria bo que la retirés en benefici d'una feina sòlida que porti a una alternativa viable a Rajoy tan ràpid com sigui possible», va asseverar.

I preguntat sobre a qui va votar, va recordar que en les anteriors primàries ell va esperar «un any» a revelar que havia donar suport a José Antonio Pérez Tapias. «Ara vostès potser hauran d'esperar fins i tot més», va dir abans d'afegir: «sempre he cregut que la meva obligació com a primer secretari és ser-ho de tots els militants».

Batet portaveu?

La coordinadora dels diputats del PSC al Congrés, Meritxell Batet, no descarta «ningú» com a portaveu parlamentària del PSOE. En declaracions a RAC1, Batet va reconèixer que la decisió s'haurà de prendre «abans del que tocaria», ja que s'haurà de fer abans que s'hagi confeccionat la nova direcció del partit. Batet va assegurar que al grup hi ha diputats amb «capacitat» per exercir aquest paper i davant de les preguntes de si podria ser ella o altres persones, com l'exlhendakari Patxi López, va respondre que no descarta ningú. Miquel Iceta va dir que té «màxima confiança» en les capacitats de Batet però va dir que el PSC no ha anat a les primàries «a treure benefici» ni a «demanar res».