El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va garantir que Catalunya no renunciarà al referèndum sobre la independència encara que hi hagi «querelles, inhabilitacions i condemnes». Durant la conferènciad'ahir a la tarda a l'ajuntament de Madrid, el també conseller d'Economia va insistir que la «voluntat» i el «convenciment» del Govern per posar les urnes «va més enllà» de les sentències dels tribunals. A més, Junqueras va assegurar que als ciutadans catalans partidaris del «sí» i del «no» els uneix «una cosa més important» que el sentit del vot, en referència a «la voluntat d'exercir el dret a votar». En aquest sentit, el vicepresident va exigir a l'Estat que «respecti el resultat» del referèndum, de la mateixa manera que ho va fer Catalunya. «Nosaltres l'hem respectat sempre, també quan no ha coincidit amb el que hauríem volgut», va afegir.

Per la seva banda, el conseller d'Afers Estrangers, Raül Romeva, va assegurar, al palau de Cibeles, que «Espanya té avui un problema, es juga la seva democràcia a Catalunya», i va subratllar que l'únic interès del Govern és «teixir ponts per salvar les rases» que avui dificulten la relació amb l'Estat. Romeva, que va ser el primer d'intervenir a l'auditori Caja de Música, on el President Puigdemont va llançar la seva última oferta a l'Estat, va demanar al govern de Mariano Rajoy que accepti la invitació a dialogar: «no ho facin per Catalunya, facin-ho per Espanya i com a aposta de futur».

El conseller també va posar èmfasi en el fet que la proposta catalana és «cívica i pacífica», però, sobretot, té «evident voluntat de diàleg». A l'acte hi va assistir una àmplia representació del parlament català, la consellera de Presidència, Neus Munté, i el delegat de la Generalitat a Madrid, Francesc Mascarell.

També hi van ser presents el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el diputat d'En Comú Xavier Domènech; els diputats d'ERC Joan Tardà i Gabriel Rufián; i el diputat del PDeCAT Carles Campuzano.