23 de maig de 2017
23.05.2017
40 Años
40 Años

Puigdemont afirma que «l'Estat no té tant poder per impedir tanta democràcia»

El President demana «diàleg permanent» amb el govern de Rajoy i una operació d'estat per acordar el referèndum

22.05.2017 | 23:18
Carmena, Puigdemont i Junqueras, ahir a Madrid

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va defensar que un referèndum pactat és el «més plausible» i va oferir «diàleg permanent» a l'Estat. «No ens aixecarem de la taula de negociació sense un acord i esperarem fins a l'últim minut de pròrroga», va assegurar en la seva conferència a l'auditori Caja de Música. En la conferència de Puigdemont, els assistents el van interrompre una vegada amb aplaudiments, va ser concretament quan va afirmar que «l'Estat espanyol no disposa de tant poder per parar tanta democràcia».

Davant d'uns 300 assistents, Puigdemont va avisar, però, que el Govern «mai renunciarà» al fet que els catalans votin el seu futur polític perquè es tracta d'un compromís «democràticament inviolable» i va donar per fet que després del referèndum es tornarà a formular una proposta de negociació a l'Estat per implementar el resultat.

Puigdemont es va assegurar a l'auditori de l'ajuntament de Madrid que l'oferta de diàleg del Govern és «sense condicions, sense límits, sense apriorismes, amenaces ni subterfugis», justament el mateix dia que el president espa-nyol, Mariano Rajoy, el va acusar «d'amenaçar i fer xantatge» amb el referèndum. Respecte al contingut de la negociació, Puigdemont es va mostrar disposat a parlar «de tot i amb tothom» sobre la pregunta, la data, els requisits de participació i la seva validació.

Un diàleg que va definir «sense restriccions». En aquest context, va defensar que el resultat seran les garanties del referèndum, com en tots els precedents de referèndums. Segons Puigdemont, el que s'ha de negociar amb l'Estat és un acord sobre «la majoria necessària i sobre l'agenda compartida per correspondre de forma responsable amb la decisió dels catalans». L'executiu «no s'aixecarà mai de la taula sense un acord» però Puigdemont va avisar que no comptin amb el Govern per a una «maniobra de dilació, un simulacre o una escenificació de falsa voluntat de dialogar». «No enga-nyem a ningú ni fem perdre el temps a ningú, que no ens en sobra», va avisar.


Compromís inviolable

Puigdemont es va mostrar disposat a esperar les propostes del govern espanyol «fins a l'últim minut de la pròrroga» però també va llançar una advertència: «que no hi hagi cap dubte que, si no s'articula una proposta pactada, el compromís del Govern de Catalunya amb el seu poble és democràticament inviolable». I va voler deixar clar que el Govern «mai» renunciarà a un referèndum perquè els ciutadans decideixin el futur polític de Catalunya si el govern espanyol segueix obstinat amb el «no a tot».

Així doncs, va donar per fet que se celebrarà el referèndum i que, a partir de llavors, Catalunya tornarà a oferir una proposta de diàleg i de negociació però no per celebrar un referèndum sinó per «implementar els seus resultats i contribuir a la transició del nou estat català». Un nou estat que, segons va apuntar, mantindrà els llaços fraternals amb Espanya que «res ni ningú podrà trencar». I es que, segons va plantejar, la voluntat de celebrar un referèndum no és «ni un suflé, ni una malaltia ni un trastorn emocional». Puigdemont va posar el pacte que va permetre el retorn de l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas com a exemple a seguir per acordar un referèndum.


«Voluntat sincera»

Segons el cap de l'executiu català, llavors el govern espanyol va actuar amb «responsabilitat» i no va enviar els qui demanaven el retorn de l'expresident al Congrés sinó que va liderar una «solució d'Estat». En aquest sentit, va apel·lar a la «veritable operació d'Estat» que es va produir en aquells anys com a demostració que és possible un acord polític entre el Govern i l'executiu espa-nyol. I va apuntar que en el cas de Tarradellas es va arribar a un acord abans del seu debat al Parlament, perquè hi havia «voluntat sincera d'acord».

Després que el Consell de Ministres convidés Puigdemont a anar al Congrés en comptes de presentar la seva proposta de referèndum en una conferència, Puigdemont va argumentar la seva negativa a anar-hi mentre no hi hagi acord assegurant que portaria a un «fracàs evident», i va esmentar el cas de l'exlehendakari Juan José Ibarretxe i el 9-N.

«Anar al Congrés només com a coartada per difuminar davant dels observadors internacionals l'absència de voluntat política del govern de l'Estat és un error en el qual no caurem», va manifestar.


El problema de la judicialització

Puigdemont va qualificar de decebedor el «no a tot» del govern espanyol i va lamentar que les úniques decisions polítiques que ha pres el president Mariano Rajoy amb relació a un referèndum hagin estat «perseguir judicialment» càrrecs electes. Una actitud que va qualificar d'irresponsable i que, segons va avisar, allu-nya un acord.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18