El president francès, Emmanuel Macron, instarà el Parlament a allargar el vigent estat d'emergència, que expira el proper 15 de juliol, fins a l'1 de novembre com a conseqüència de l'elevat nivell de l'amenaça terrorista. L'estat d'emergència es troba en vigor a França des que l'expresident François Hollande el va decretar després dels atemptats de París del 13 de novembre del 2015, que van causar 130 morts.

El mandatari, a més, va demanar al Govern que li presenti «mesures de reforç de la seguretat fora de l'estat d'emergència» per tal de desenvolupar un text legislatiu contra l'amenaça terrorista en les properes setmanes.

Paral·lelament, Macron posarà en marxa el centre de coordinació de serveis antiterroristes (o «cèl·lula antiDaesh», com ja se la coneix), l'organització del qual ha de decidir-se en un Consell de Defensa abans del 7 de juny. El president francès va examinar també amb la cúpula de la defensa aportar «tota l'assistència possible» a la investigació duta a terme per les autoritats britàniques de l'atemptat de dilluns a la nit a Manchester.

El Consell de Defensa va analitzar les implicacions d'aquest atemptat sobre les mesures de protecció disposades per protegir els francesos i contribuir a la seguretat dels europeus.

D'altra banda, els Mossos d'Esquadra reforçaran la seguretat en els actes amb gran afluència de públic, amb més efectius i ampliant els perímetres de seguretat. Així ho va acordar el Govern català en la reunió del seu Gabinet de Coordinació Antiterrorista, després de la qual el conseller d'Interior, Jordi Jané, va anunciar que s'intensificarà la tasca del Programa Operatiu Específic Antiterrorista (PA) «amb un reforç de la seguretat a tots els esdeveniments previstos».

Concretament, els reforços consistiran en un augment del nombre d'efectius dedicats a tasques preventives de seguretat -inclosos els escorcolls dels assistents- així com l'ampliació dels perímetres de seguretat previstos en els esdeveniments en què s'esperi una gran afluència de públic.