Estats Units va impedir ahir que el G-7, reunit a la siciliana Taormina, adoptés una posició comuna sobre l'Acord de París sobre el canvi climàtic, ja que és un assumpte «en revisió» pel govern de Donald Trump. Després de reunir-se a porta tancada durant gairebé cinc hores, el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, que exerceix d'amfitrió, va comparèixer davant la premsa per anunciar que «hi ha una qüestió que roman en suspens: els Acords de París sobre el clima».

«L'Administració nord-americana té una reflexió interna en curs» sobre això, va justificar l'italià. EUA és l'únic país de les set democràcies més industrialitzades del món que no ha secundat una posició consensuada sobre els acords esmentats, mentre que la resta va confirmar «el seu compromís i determinació» per fer-los valer. Gentiloni va explicar que el G-7 «confia que una vegada que Washington resolgui les seves qüestions internes vulgui participar» en el compliment d'aquesta ambiciosa agenda a la qual s'han sumat més d'un centenar de països de tot el món. El temor de Washington és que l'acord, que passa per reduir les emissions per tallar el problema de l'escalfament global, suposi una pèrdua de potencial i capacitat industrial enfront d'altres gegants del planeta, especialment davant la Xina.

Preguntada per si la qüestió del clima va ser una pugna de sis contra un a la primera sessió d'aquest G-7, la primera ministra britànica, Theresa May, ho va negar i va dir que va ser una «òptima discussió». En tot cas, Trump prendrà aviat, fins i tot al seu retorn a Washington, una decisió sobre la seva continuïtat dins el pacte sobre el clima, segons ha avançat en la cimera el seu assessor econòmic.