26 de maig de 2017
26.05.2017
40 Años
40 Años

Rajoy diu «no» a Puigdemont i l'acusa d'amenaçar «l'ordre constitucional»

El president del govern rebutja la proposta de negociació de la Generalitat i torna a demanar que el referèndum es defensi al Congrés

26.05.2017 | 08:16
Carles Puigdemont ahir en la reunió del Cercle d´Economia a Sitges

El cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, va contestar ahir per carta al President català, Carles Puigdemont, que és impossible negociar un referèndum independentista que trenca l'ordre constitucional i que «no lliga» la seva petició de diàleg amb «l'amenaça» de declarar la independència de Catalunya.

«Considero inexcusable tornar-li a reiterar no només la impossibilitat de prendre part en allò que proposa, sinó també la impossibilitat que el seu govern plantegi aquesta greu amenaça a la convivència i a l'ordre constitucional», va dir Rajoy.

I encara menys, assenyala la carta de Rajoy, quan la Generalitat catalana, alhora que reclama al Govern que accepti el referèndum, prepara «un conjunt d'iniciatives legals que suposen la liquidació absoluta» de l'ordre constitucional. «No lliga el diàleg que diu oferir amb l'amenaça d'una declaració d'independència per al cas que no siguin satisfetes les seves pretensions», opina. El cap de l'Executiu va contestar d'aquesta manera la missiva que li va enviar ahir el President de la Generalitat en la qual li deia que «ha arribat el moment imprescindible perquè els dos governs puguin seure a la taula a dialogar» els termes i les condicions per celebrar el referèndum sobiranista.

Rajoy remarca que no està disposat a participar en «una negociació a esquena dels veritables cursos democràtics i de la llei», i insisteix en la seva voluntat «plena i sincera» de dialogar i d'arribar a acords amb la Generalitat de Catalunya, com «amb qualsevol altre govern autonòmic».

Una disposició al diàleg i a la cooperació entre administracions que, segons destaca, «ha quedat de manifest al llarg d'aquests anys», amb nombrosos acords en diversos àmbits que «han redundat en benefici dels ciutadans de Catalunya».

Precisa, no obstant això, que aquesta voluntat d'entesa té com a únic límit el respecte a la sobirania nacional i a l'Estat de dret. «Ni vostè ni jo tenim capacitat per negociar sobre allò de què no disposem», insisteix, abans de posar èmfasi a dir que això suposaria «furtar els seus drets al conjunt del poble espanyol i, per tant, als catalans, i cap legítim governant pot procedir d'aquesta manera».

Després d'indicar que ha tingut ocasió, tant en públic com en privat, de reiterar-li les obligacions que comporta tant el seu càrrec com el del mateix Puigdemont, Rajoy va remarcar: «la primera d'aquestes, ineludible per a mi, és la defensa de l'ordre constitucional». «A ningú no se li escapa que la proposta política a la qual se'm convida consisteix a pactar amb el govern que vostè presideix la forma de vulnerar el nucli essencial de la Constitució espanyola», avisa en la seva resposta.

I li recorda que l'ordenament constitucional preveu mecanismes per plantejar tota classe d'aspiracions polítiques, «sempre que es procedeixi pels cursos democràticament previstos i concitin el suport parlamentari necessari». En aquest sentit, repeteix la invitació a Puigdemont perquè acudeixi al Congrés dels Diputats a debatre la seva proposta. «És aquí on han de debatre's les aspiracions que el nostre pluralisme polític empara», afegeix.

El Congrés, «mal amic»

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va valorar la carta de Rajoy en què va tancar la porta a un referèndum pactat. «No és la resposta que esperàvem ni serveix per resoldre i encarrilar la resolució del conflicte», va afirmar en el seu discurs en el marc de la inauguració del Cercle d'Economia a Sitges. Després que tant Rajoy com el president del Cercle d'Economia, Juan José Bruguera, hagin demanat a Puigdemont que vagi al Congrés, el President de la Generalitat va respondre que la cambra baixa pot ser un «mal amic» i va recordar que s'hi ha debatut i votat la situació de Catalunya «multitud de vegades». «Si es tracta d'un camí que ja hem recorregut o una falsa drecera no fem un servei al bé comú», va insistir vinculant la via del Congrés a un acord previ entre els governs. En aquesta línia va advertir que «sense diàleg ni pacte no es poden arribar a solucions polítiques», i va reclamar a Rajoy una proposta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18