El terrorisme va tornar a colpejar ahir la minoria cristiana copta a Egipte, que va veure, malgrat l'estat d'emergència declarat, com 28 dels seus fidels morien en un tiroteig perpetrat per deu homes contra un autobús que es dirigia al monestir de Sant Samuel, a prop del poble d'Al-Adua.

Diferents imatges retransmeses per la televisió estatal van mostrar la duresa de l'atac, ja que, segons el ministeri d'Interior, els homes armats, que anaven en tres cotxes tot terreny, van envoltar l'autobús i van començar a disparar arbitràriament contra el vehicle. A l'interior també hi havia nens que, segons la llista difosa per les autoritats egípcies, van morir, entre ells dos menors de 2 i 4 anys.

L'autobús, que transportava aquests cristians coptes, es dirigia al monestir de Sant Samuel, a pocs quilòmetres d'Al-Adua, per una carretera del desert occidental egipci a la província de Minia, al sud del país, quan es va veure sorprès per un atac que encara cap grup no ha assumit. Les dues desenes de ferits de l'atac van ser traslladades a quatre hospitals als pobles de Magaga, Al-Adua, Bani Mazar i Matay, a la província de Minia, mentre la policia va imposar un cordó de seguretat a la zona i duplica els seus esforços per atrapar els assaltants.

La minoria cristiana copta ha estat víctima de diversos atemptats en els últims mesos, com el del 9 d'abril passat, Diumenge de Rams, quan el grup terrorista Estat Islàmic (EI) va cometre dos atacs a les catedrals de Sant Jordi, a la ciutat de Tanta (delta del Nil), i de Sant Marc d'Alexandria (costa mediterrània), on van morir 46 persones. A partir d'aquest atac terrorista, el president egipci, Abdelfatah al Sisi, va declarar l'estat d'emergència a tot el país i va desplegar forces de l'exèrcit a les rodalies de llocs públics i esglésies per protegir-los. Igualment, a la província del Nord del Sinaí, on té la seva base el grup wilayat Sina (Província del Sinaí), la branca de l'EI a Egipte, l'estat d'emergència regeix des 2014. Així mateix, el passat 11 de desembre un terrorista afiliat al EI es va fer explotar a l'interior de l'església de Sant Pere, situada al costat de la catedral copta de la capital egípcia, i va matar una trentena de fidels, la majoria dones i nenes. «És evident que la llei d'emergència no funciona com una mesura de seguretat per aturar la violència ter-rorista que s'està produint a Egipte ara i durant els últims quatre anys», va assegurar l'analista de l'Institut Tahrir per a la Política a l'Orient Mitjà, Allison L. McManus. «Aquest enfocament ha estat provat sense èxit en el nord del Sinaí, que ha vist com un estat d'emergència continu s'ha deteriorat fins i tot en les seves condicions de seguretat», va afirmar.

Segons l'experta, Egipte va veure «una escalada significativa en el sectarisme», i sigui assumit per EI o no, aquest atac «marca un altre dia negre» per als cristians coptes. En un comunicat, l'Església copta va mostrar la seva tristesa per l'atemptat ja que «sent el dolor al costat de tot el país per aquesta violència i aquest mal, el blanc ha estat el cor d'Egipte i la seva unitat nacional».