Tres dones han estat assassinades aquest cap de setmana a Madrid (dues) i Múrcia, presumptament per les seves parelles, de manera que ja són 27 les víctimes de violència masclista aquest any.

L'últim crim es va conèixer ahir a la tarda, després de la detenció per la Guàrdia Civil a la localitat madrilenya de Collado Villalba d'un home de 43 anys com a presumpte autor de l'assassinat de la seva dona, de 38 anys i nacionalitat romanesa. Va ser el presumpte assassí qui va avisar que la seva dona estava morta al seu domicili, emmordassada i lligada.

Hores abans, una empleada d'un centre d'atenció a persones amb autisme de Molina de Segura (Múrcia) va trobar apunyalada la companya a la qual havia de rellevar. L'agressor, també treballador del centre, s'havia penjat a l'espai d'entrada a l'edifici. La dona estava separada i tenia un fill, mentre que l'home estava casat.

Divendres passat, un home de 61 anys va estrangular presumptament la seva dona a casa seva, a Madrid, i posteriorment es va ferir amb una arma blanca a l'abdomen i el tòrax, a l'altura del cor, motiu pel qual roman ingressat a l'hospital Gregorio Marañón custodiat per la policia després de ser detingut. La dona morta, de 55 anys i de nacionalitat espanyola, no havia presentat cap denúncia per maltractaments, mentre que l'agressor tampoc tenia antecedents per delictes similars.

Aquesta onada de violència masclista ha provocat que el president del govern, Mariano Rajoy, condemnés de manera enèrgica els tres crims i va demanar «unitat contra aquest sense sentit».

A través del seu compte de Twitter, Rajoy va manifestar que «la societat es commou amb raó amb cada dona assassinada per violència de gènere».

Per altra banda, l'Aliança per la Solidaritat va reclamar ahir a Madrid un Pacte d'Estat contra la violència de gènere, que inclogui mesures especials per a les dones migrants, que, encara que són un col·lectiu més vulnerable a la violència masclista, reben menys atenció social i sanitària que les espanyoles.

Amb motiu de la celebració ahir, 28 de maig, del Dia Internacional de la Salut de les Dones, l'Aliança, que treballa amb associacions i col·lectius de persones migrants a Espanya i en els seus països d'origen, assegura que 23 de les 62 dones assassinades el 2015 eren estrangeres (el 37%).