El servei britànic d'espionatge interior, MI5, investigarà com va respondre a les advertències que va rebre al llarg dels anys sobre la radicalització de Salman Abedi, l'autor de l'atemptat de dilluns passat a Manchester, que va causar 22 morts i 64 ferits, segons va informar el diari The Guardian.

D'acord amb el diari, MI5 ha iniciat una investigació urgent just després de l'atac per determinar com se li va poder escapar el perfil perillós del britànic d'origen libi de 22 anys, i planeja fer una altra perquisició més exhaustiva sobre els sistemes que empra per a l'avaluació i classificació de sospitosos potencials.

Després de l'atemptat a l'estadi Manchester Arena, a la sortida d'un concert d'Ariana Grande, diverses persones han assenyalat a la premsa que van advertir les autoritats de les idees radicals d'Abedi, entre elles antics companys de la universitat. Un responsable de la mesquita de Didsbury, als afores de Manchester, va confirmar en declaracions a la BBC que un dels seus imams va denunciar Abedi per la seva ideologia sospitosa i el va expulsar del temple.

La ministra de l'Interior, Amber Rudd, va declarar ahir a Sky News que l'inici d'una investigació interna als serveis secrets és «un primer pas correcte».

«Hi ha molta informació sortint en aquests moments sobre el que va passar, com va succeir i el que la gent va poder o no saber. És cor-recte que l'MI5 investigui el que són els fets», va dir Rudd, que va subratllar que no «no cal precipitar-se a treure conclusions».

«L'important en aquest moment, crec, és deixar que l'operació continuï i pugui concloure», va manifestar.

Els serveis secrets han indicat en diverses ocasions que necessiten més recursos per fer el seguiment de les 500 possibles trames terroristes de les quals sospiten i de la llista d'uns 3.000 subjectes d'alt risc i 20.000 més considerats de menys risc -entre els quals suposadament s'incloïa Abedi.

La policia continua treballant per desmantellar la xarxa de suport amb què va comptar Abedi, que acabava de tornar de Líbia, on va poder rebre entrenament gihadista, quan va perpetrar l'atac amb un explosiu de fabricació casolana.

En el marc de la investigació, la policia britànica va interrogar ahir catorze sospitosos per l'atemptat terrorista a Manchester de dilluns de la setmana passada.

Les forces de seguretat van detenir ahir a la matinada un home de 23 anys a la localitat de Shoreham-by-Sea, a la costa del sud d'Anglaterra, i en van arrestar un altre de 19 anys diumenge a la nit a Gorton, un barri de Manchester.

Ara per ara, un total de catorze homes d'entre 18 i 44 anys estan sota custòdia policial amb relació a l'atac perpetrat pel terrorista suïcida Salman Abedi, un britànic d'origen libi de 22 anys, que va detonar un explosiu casolà a l'estadi Manchester Arena després d'un concert d'Ariana Grande.

A més dels detinguts al Regne Unit, entre els quals hi ha un germà de l'autor, Ismail Abedi, han estat arrestats a Líbia un altre germà, Hashim, i el pare, Ramadà, suposadament vinculat a un grup islamista.