El passat dia 20 d'abril, un gihadista de l'Estat Islàmic era abatut a trets en plens Camps Elisis de París després de disparar ell mateix amb un fusell tipus Kalashnikov contra un furgó policial que feia guàrdia en el lloc i matar un dels agents, a més de ferir a altres dos.

Aquesta setmana, una mica més d'un mes després de l'atemptat, s'ha celebrat a París un íntim acte d'homenatge per a Xavier Jugelé, el gendarme mort, de 37 anys, que ha estat doblement emocionant perquè en la cita s'ha oficiat el casament pòstum amb la seva parella, Etienne Cardiles.

La cerimònia, que ha comptat amb la presència de l'alcaldessa parisenca Anne Hidalgo i també amb la de l'expresident François Hollande, ha estat altament emotiva, sobretot en el moment en què ha pres la paraula Cardiles.

El temps ha permès calmar els ànims i ordenar les idees, encara que la ferida encara està en carn viva. Cardiles, ostensiblement afectat, ha dit estar patint un "dolor extrem que pot ser que es calmi algun dia, no ho sé". Un dolor que li fa a Cardiles sentir-se "més a prop dels teus companys -els col·legues de professió de Jugelé-, que pateixen com tu i com jo, en silenci".

I malgrat aquesta pèrdua, Cardiles va donar una tremenda lliçó, en afirmar que patia aquest dolor, però "sense odi". En les seves pròpies paraules, va aprendre la fórmula de la pau interior d'una altra víctima passiva del terrorisme, Antoine Leiries, que va perdre la seva dona Hèléne Muyal-Leiris en la massacre de la sala Bataclan. "La seva immensa saviesa davant el dolor em va admirar tant que vaig llegir i vaig rellegir les seves frases fa uns mesos. Aquesta lliçó de vida em va fer créixer i em protegeix avui", ha expressat Cardiles.

La llei francesa permet celebrar enllaços matrimonials després de la mort d'un dels membres de la parella, sota l'autorització del president i únicament quan es compleixi el requisit obligatori que es donin senyals inequívocs que casar-se era la voluntat del mort.

El passat 25 d'abril ja va tenir lloc un acte de comiat per Jugelé, aquella vegada amb la presència de l'actual president Emmanuel Macron i d'un bon nombre d'efectius de les forces de l'ordre franceses, i en el qual Cardiles també va dedicar unes paraules al seu nuvi.