La Generalitat ha proposat multar amb 500.000 euros Gas Natural Fenosa per haver tallat el subministrament elèctric a l'anciana de Reus que va morir el novembre en un incendi provocat per una espelma «sense haver sol·licitat prèviament un informe dels serveis socials municipals».

El Govern català, a través de l'Agència Catalana de Consum, ha resolt l'expedient que va obrir a final de l'any passat per aclarir aquest succés i ha determinat que la companyia va cometre una infracció «molt greu» en tallar el subministrament sense verificar que la víctima es trobava en una situació de risc d'exclusió residencial, tal com estableix la llei 24/2015 de pobresa energètica.

La Generalitat, a més, considera un «agreujant» l'«alarma» que va generar aquesta tragèdia i el fet que la persona afectada pertanyés a un col·lectiu d'especial protecció, com és la gent gran.

L'executiu català ha comunicat aquesta mateixa setmana la proposta de sanció a Gas Natural Fenosa, que ara té un termini de dos mesos per recórrer-la, segons va explicar el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, en roda de premsa.

Aregio va assenyalar que l'actuació sancionadora de l'ACC en l'àmbit de la pobresa energètica consisteix a comprovar si les companyies energètiques sol·liciten l'informe preceptiu als serveis socials municipals abans de procedir a un tall de subministrament.

«L'ACC no té competències per sancionar o penar altres fets que s'hagin pogut desencadenar com a conseqüència d'una interrupció dels subministraments bàsics», va incidir el secretari d'Empresa i Competitivitat. En aquest cas, l'instructor de l'expedient considera provat que Gas Natura Fenosa va tallar la llum a la dona sense consultar prèviament a l'Ajuntament de Reus si es trobava en situació de vulnerabilitat.

La Generalitat ha decidit finalment elevar de «greu» a «molt greu» la infracció en aquest cas, tipificació que pot comportar una sanció d'entre 100.000 euros i un milió.

Si l'administració catalana hagués considerat «greus» els fets, la multa hauria oscil·lat entre els 10.000 i els 100.000 euros, va detallar Aregio.

Poc després de la mort de l'anciana de Reus, la Generalitat va anunciar l'obertura d'un expedient sancionador contra Gas Natural Fenosa per entendre que havia d'haver informat l'Ajuntament abans de tallar el subministrament elèctric.

La companyia sempre ha defensat que quan va tallar la llum a la dona desconeixia la seva situació de vulnerabilitat, ja que els serveis socials municipals, que l'havien assistit d'altres vegades, no li ho havien comunicat. La tràgica mort d'aquesta anciana va revifar el debat social al voltant de la pobresa energètica i en va provocar un altre de paral·lel respecte a la vigència de la llei catalana sobre aquesta matèria.

El conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, va assegurar que la llei catalana de pobresa energètica era clara i no requeria d'un reglament addicional, mentre que Gas Natural Fenosa va al·legar que la llei no tenia el preceptiu reglament i va demanar més coordinació a les administracions.

Per la seva banda, ara, Gas Natural Fenosa espera rebre la notificació formal per part de la Generalitat per valorar la multa de 500.000 euros que li ha imposat l'executiu català per no informar els serveis socials del tall de llum a una abonada de Reus que va morir el novembre.

La companyia ha recordat que la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, que ha de prevenir casos com el de Reus, encara no està desenvolupada.

Tanmateix, l'empresa Gas Natural ha assenyalat que el mes de febrer d'aquest any va iniciar un pla que ha permès detectar i comunicar als ajuntaments catalans un total de 2.000 casos d'abonats en situació de vulnerabilitat. En total, la companyia de gas té 19.000 casos detectats de llars en aquesta situació al conjunt de Catalunya.