El grup parlamentari de Junts pel Sí (JxS) ha transmès als seus 62 diputats al Parlament que estiguin «localitzables i mobilitzats» al llarg del mes d'agost per si es precipiten els esdeveniments i cal tramitar urgentment el paraigua legislatiu que ha de donar cobertura al referèndum.

Diverses fonts de JxS van explicar que, a la reunió del grup parlamentari de dimarts passat, el seu president, Jordi Turull, els va traslladar que «a partir d'ara», i davant la tensió institucional que s'acosta a partir de les pròximes setmanes entre la Generalitat i l'Estat pel referèndum, estiguin «activables» en qualsevol moment i evitin desplaçaments excessivament llunyans. Aquesta crida inclou el mes d'agost, per al qual Turull els va recomanar que no planegin «el viatge de les seves vides», ni reservin vols transcontinentals, perquè si l'activitat política s'accelerés haurien de mobilitzar-se a tota velocitat. L'agost no és hàbil al Parlament, però justament ara JxSí (PDecAT i ERC) i la CUP estan preparant una reforma del reglament de la cambra catalana que permetrà habilitar la segona quinzena d'agost.

Això farà possible que els tràmits legislatius per donar empara a un eventual referèndum sobre la independència de Catalunya puguin ja avançar a l'agost, sense haver d'esperar a l'1 de setembre.

Sense que hi hagi un pla tancat, ja que en bona mesura les decisions que s'acabin prenent dependran de la reacció que tingui l'Estat davant de cada pas endavant que facin les forces sobiranistes, una de les hipòtesis de treball de JxS, segons les fonts consultades, és que al llarg de la segona meitat d'agost se celebri un ple en el qual s'acceleri el camí cap al referèndum. Una de les possibilitats és que aquí s'aprovi una llei de referèndum, separada del conjunt de la llei de transitorietat jurídica, l'anomenada «llei de desconnexió» que JxS i la CUP mantenen sota clau i que podria guardar-se en un calaix fins a l'eventual celebració de la consulta sobre la independència. Fonts de JxS no descarten que, en cas que l'Estat reaccionés als pròxims passos que es facin cap a un referèndum amb una «resposta molt repressiva», el calendari es pugui accelerar encara més.

La majoria independentista dóna per fet que el referèndum acabarà celebrant-se, malgrat la total oposició de l'Estat, per la qual cosa els plans -no oficials ni inclosos en el full de ruta- inclouen previsions sobre com actuar l'endemà del plebiscit.

D'altra banda, Poble Lliure, una de les principals formacions que conviuen dins de la CUP, va advocar ahir per una proclamació unilateral de la independència de Catalunya si es dóna el cas que «la repressió de l'Estat» impedeix el referèndum sobiranista fent-ho «físicament inviable».

I en el sentit contrari, el PSC va anunciar que durà al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) -i el PPC ho està valorant- el dictamen de la proposta de reforma del reglament del Parlament, un text que s'aprovarà a la Comissió de Reglament dimarts. És el pas següent després que els grups tanquessin amb discrepàncies ahir la ponència, en què els grups han negociat quines són les esmenes recomanades per a l'informe del diputat relator.