El ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va dir divendres que el Govern espanyol confia «sempre» que s'imposi el sentit comú i va reiterar al President català, Carles Puigdemont, la seva oferta perquè vagi «aviat» al Congrés a «fer les propostes que vulgui», però amb «tranquil·litat».

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Méndez de Vigo va insistir que Puigdemont ha d'acudir a la cambra a parlar i a escoltar la resta dels grups parlamentaris, i va precisar que acceptar l'oferta «seria molt ben vist per la societat catalana, que vol escoltar, dialogar i saber on es troba».

«Amb tranquil·litat, amb bona disposició, a parlar de les propostes que vol i a escoltar a tots els altres. Que vingui quan ell vulgui, però aviat», va resumir, convençut que aquesta és «una bona solució», que a més és democràtica i «és la que convé a tots».

Méndez de Vigo va incidir que «seria bo» que el President català acceptés l'oferta del Govern per acudir a la Cambra Baixa, realitzada ja fa dues setmanes, i que «Puigdemont sigui president de tots els catalans i no només dels secessionistes». Ha fet una crida a la societat catalana perquè «també influeixi en els seus líders polítics», perquè acudir al Congrés és «una bona iniciativa per a tots». I va afegir: «moltes vegades, quan es posen condicions, és que al final no s'hi vol anar».

Durant la roda de premsa va insistir moltes vegades que el que «convé» a tots és que Puigdemont acudeixi al Congrés, i més tenint en compte que si vol un referèndum d'autodeterminació, els únics que poden modificar la Constitució per permetre-ho legalment són els diputats. «No hi ha possibilitat d'un acord amb un Govern que no té competències», va precisar.

El ministre portaveu va fer referència al fet que Puigdemont no va acudir a la Conferència de Presidents del Senat, on es van parlar de moltes coses que s'estan traduint en acords parlamentaris en els Pressupostos Generals.

Sobre si Mariano Rajoy els ha demanat que estiguin localitzables a l'agost, el portaveu va asse-nyalar que tots els membres del Govern sempre estan a la seva disposició «aquest estiu i qualsevol altre». «Que li ho diguin a la meva família, que em veu bastant poc», va fer broma.

Preguntat sobre les paraules de Puigdemont sobre si el govern central està disposat a usar la força per impedir el referèndum, Méndez de Vigo va ser contundent: «l'ús de la força serà la força de l'Estat de dret, que és la que legitima l'acció del govern i en la qual estem tots els espanyols».

Després de mostrar-se segur que els funcionaris a Catalunya compliran la llei i el que digui el Tribunal Constitucional, que «és el suprem garant de la Constitució», Méndez de Vigo va declinar fer «hipòtesis de futur» sobre si el govern central prendria el control dels Mossos en cas que al final la Generalitat intentés celebrar el referèndum