Manuel Moix va assegurar que la seva decisió de dimitir com a fiscal en cap d'Anticorrupció té com a causa motius personals per protegir la seva família, «que no té per què estar sotmesa a la pressió dels mitjans de comunicació», tot i que va mantenir que no ha comès «ni irregularitats ni il·legalitats». Moix va renunciar dijous al seu càrrec al capdavant de la Fiscalia Anticorrupció després de la polèmica sobre la seva participació en una societat familiar establerta a Panamà.

En declaracions a la Cadena COPE, el dimissionari fiscal en cap va afegir que amb la seva renúncia també intenta protegir la institució, «que pot estar sotmesa a vaivens mediàtics». Moix va insistir que la societat heretada del seu pare està declarada, que no ha incorregut en «cap il·legalitat ni irregularitat» i que no hi ha incompatibilitats. Va repetir que la decisió de dimitir l'ha presa de forma voluntària en contra del criteri del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, «que no hi veia motiu ni raó».

El ja exfiscal en cap d'Anticor-rupció va manifestar ahir que no vol parlar de la seva vida privada però va reconèixer que algun dels seus fills ha hagut de sentir «acusacions fortes» en contra seva i que això és el que ha tingut pes a l'hora de prendre la decisió de dimitir del càrrec.

Per part seva, el govern central va donar un «rotund» i «unànime» suport al ministre de Justícia, Rafael Catalá, davant les veus que qüestionen la seva gestió de la crisi oberta a la Fiscalia Anticorrupció i que ha desembocat en la dimissió de Moix, el relleu del qual l'Executiu desitja que es faci ràpid.

El Consell de Ministres va aprovar ahir la renúncia del fiscal en cap d'Anticorrupció, mentre que Catalá va dir haver percebut en la reunió del Gabinet l'«amistat i la cordialitat» del president, Mariano Rajoy, i de la resta dels membres de l'Executiu. I va insistir: «alguns estan obstinats a dir que el Govern interfereix en l'acció de la Fiscalia, però això és radicalment fals».

La renúncia de Moix activa el rellotge per a la seva substitució, però, segons fonts fiscals, difícilment es produirà abans d'un mes. Una vegada que el BOE publiqui la renúncia de Moix, el primer que haurà de fer el fiscal general de l'Estat serà obrir la convocatòria per a la presentació de candidatures. Aquesta convocatòria concedirà uns quinze dies per presentar-se als que ho desitgin, atès que han d'acompanyar la seva candidatura amb un projecte de treball.

Un cop tancada aquesta fase, Maza fixarà data per reunir i escoltar el Consell Fiscal, i després farà la seva proposta de nomenament al Govern. A l'última convocatòria es van presentar, a més de Moix, sis aspirants, tots ells de la Fiscalia Anticorrupció, inclosa la tinent fiscal, Belén Suárez, que torna a dirigir aquesta Fiscalia de forma interina i Alejandro Luzón, nomenat fa uns mesos tinent fiscal de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia.

Luzón, el favorit

Luzón va ser el segon aspirant més votat i bona part de les mirades es dirigeixen cap a ell, encara que a Maza li toca decidir si opta per algun d'ells o si aposta per un perfil semblant a Moix. És a dir, algú aliè a Anticorrupció que continuï la tasca que aquest va emprendre per canviar algunes dinàmiques de treball.

Per exemple, limitar les macrocauses, extremar el control sobre els temes per part del cap de la Fiscalia i evitar que els informes de les Forces de Seguretat incloguin conclusions jurídiques.

Per part seva, el president de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), Álvaro García Ortiz, va demanar en persona i sense presència de periodistes al fiscal general de l'Estat que dimiteixi pel seu suport a Moix.